23948sdkhjf

Endnu flere konkurser i byggeriet

Antallet af konkurser steg for anden måned i træk, men Dansk Byggeri regner alligevel med færre konkurser i forhold til sidste år.
Den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at antallet af konkurser i bygge- og anlægssektoren steg fra oktober til november. Således gik 76 virksomheder konkurs i november mod 57 i oktober.

Når Dansk Byggeri alligevel fastholder optimismen, er det fordi, antallet af konkurser trods stigningen stadig er under 2012-niveau - i november 2012 var antallet af konkurser 87 og på årsbasis er antallet indtil videre 647. På baggrund heraf forventer Dansk Byggeri et fald i 2013 i forhold til sidste år på ca. 5 procent.

- Faldet i antallet af konkurser i bygge- og anlægsbranchen (på årsbasis, red.) går godt i spænd med resultaterne fra Dansk Byggeris seneste regnskabsanalyse, hvor vi kan se, at antallet af virksomheder med underskud i branchen er faldet fra 28 procent i 2011 til 22 procent i 2012. Samtidig vurderes det, at 15 procent af virksomhederne i analysen er i risikogruppen for at gå konkurs inden for en kortere årrække, hvis deres resultater ikke forbedres. Det tilsvarende tal i 2011 var 17 procent, fortæller chefkonsulent hos Dansk Byggeri Andreas Fernstrøm.

Andreas Fernstrøm hæfter sig ved de generelle tegn på fremgang trods et stadig højt antal virksomheder i risikogruppen. Han peger i øvrigt på, at virksomhederne ser ud til at være blevet dygtigere til at tilpasse sig de aktuelle konjunkturer, men understreger vigtigheden af, at byggeriets aktører er tro mod sine kernekompetencer og udvælger sine projekter med omhu.

- Det, som virksomhederne skal fokusere på for at forbedre deres resultater, er de kernekompetencer, som virksomheden har – altså gøre det, man er bedst til. Samtidig skal virksomhederne også være skarpere i deres udvælgelse af de projekter, som de deltager i. Det kan lyde banalt, men med et øget fokus her, kan mange virksomheder ofte forbedre sit resultat, slutter Andreas Fernstrøm.

Efter positive tendenser året igennem er antallet af konkurser altså steget de seneste to måneder og tallet for november er det højeste siden marts.



Danmarks Statistik skriver om udviklingen:

" Lille stigning i antal konkurser
I september-november var der 1.346 konkurser mod 1.208 i juni-august, når der korrigeres for normale sæsonudsving. Det svarer til en stigning på 11 pct. Nedgangen fra 515 konkurser i oktober til 447 i november skal ses i lyset af ekstraordinært mange konkurser i oktober.

I faktiske tal var der i november 595 konkurser mod 576 i november sidste år, en stigning på 3 pct. I perioden september-november var der 1.480 konkurser mod 1.461 i samme periode sidste år, svarende til 1 pct. flere.

De konkursramte virksomheder er blevet yngre
43 pct. af de konkursramte virksomheder i november var over fem år gamle, og de havde i gennemsnit eksisteret i 6,3 år. 74 pct. af konkurserne ramte virksomheder uden beskæftigede (mod i gennemsnit 62 pct. i 2012). 39 pct. af de konkursramte virksomheder havde en positiv omsætning på under 1 mio. kr. (mod 35 pct. i 2012).

Færre beskæftigede og mindre omsætning konkursramt
Der var 944 beskæftigede i novembers konkursramte virksomheder mod 1.295 i gennemsnit i perioden maj-oktober. Den konkursramte omsætning var 1,75 mia. kr. i november mod 2,02 mia. kr. i gennemsnit i maj-oktober. I gennemsnit havde en konkursramt virksomhed i november 2,9 mio. kr. i årlig omsætning mod 5,0 mio. kr. i gennemsnit i maj-oktober og 1,6 ansatte i november mod 3,2 i maj-oktober.

Flere konkurser i alle regioner undtaget Syddanmark
Der var flest konkurser i Region Hovedstaden (372) og færrest i Nordjylland (30). Set på tremånedersudviklingen var der flere konkurser i alle regioner på nær Re-gion Syddanmark. Den største stigning var i Hovedstaden med 79 pct. flere kon-kurser, mens der var 32 pct. flere i Nordjylland."

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094