DF: Bæredygtighed er en byggepolitisk modedille
Spørgsmålet om, hvorvidt der skal stilles højere krav om bæredygtighed i det offentlige byggeri splitter Folketingets politikere.
Sådan lød et af forslagene til, hvordan bæredygtighed kan vinde endnu hurtigere frem i byggeriet, på dette års Building Green-messe.
Building Supply har forelagt forslaget for Folketingets energiordførere, som samtidig er medlemmer af Klima-, Energi- og Bygningsudvalget.
Svarene afslører, at der ikke hersker enighed om, hvorvidt kravet er den rette vej at gå.
- Det krav vil vi gerne støtte. Der skal dog nok være en mulighed for i konkrete tilfælde at fravælge dette, men så skal der eksplicit argumenteres for, hvorfor dette er nødvendigt, siger Per Clausen fra Enhedslisten.
Læs også: Miljøminister vil bekæmpe de apokalyptiske visioner
Lidt mere forbeholdende er Rasmus Helveg Petersen, som ind til ministerudnævnelsen i sidste uge fungerede som energiordfører og medlem af Klima-, Energi- og Bygningsudvalget for Det Radikale Venstre.
- Vi er i gang med at indføre et princip, hvor staten altid renoverer efter højeste energistandard, når vi renoverer. Det bør betyde meget store forbedringer over årene i den statslige bygningsmasse. For så vidt angår indflytningskrav, så frygter jeg, at det bliver en for dyr måde at gøre tingene på. Men vi kan se, at man ved renoveringsarbejde kan få energirenoveringen ”oveni” for en realistisk pris, siger han.
Hos Liberal Alliance er holdningen, at den laveste pris vejer tungt.
- Umiddelbart vil jeg sige, at det offentlige skal bygge så omkostningsbevidst som muligt. Kan man samtidig hermed bygge bæredygtigt, således at det flugter med anerkendte kriterier, kan det være et udmærket mål at have for det offentlige. Vi har vel stadigvæk til gode at få fuld klarhed over, hvad "bæredygtighed" betyder i alle faser af et byggeri, konstaterer Villum Christensen.
En byggepolitisk modedille
Størst modstand mod forslaget møder man hos Dansk Folkeparti. Her afviser Mikkel Dencker klart, at der skal stilles krav utvetydige om bæredygtighed hos det offentlige.
- Dansk Folkeparti mener ikke at der skal stilles krav om at det offentlige kun må anvende bæredygtigt byggeri. Vi mener, at det offentlige har en forpligtelse til at handle ansvarligt økonomisk og sørge for, at man får mest muligt for pengene, når man afholder udgifter til bygninger. I Dansk Folkeparti mener vi ikke, det hænger sammen med økonomisk fornuft, at løbe efter en byggepolitisk modedille, som jeg vil betegne bæredygtigt byggeri som, siger han til Building Supply.
Artiklen er en del af temaet Bæredygtighed.