Stor stigning i antallet af uddannelses aftaler
[i]Overraskende stor stigning i antallet af uddannelsesaftaler skaber forventning om, at vi allerede nu begynder at høste frugten af regeringens begrænsning af skolepraktikken, mener Dansk Byggeri[/i]
Stor stigning i antallet af uddannelsesaftaler
Inden for byggeerhvervet er antallet af uddannelsesaftaler steget med 18 pct. Det vil sige, at der i 2004 blev indgået 859 flere uddannelsesaftaler inden for byggeri og anlæg end i hele 2003.
- I Dansk Byggeri forventer vi, at de signaler, der er sendt til virksomhederne, om at være med til at løse problemerne omkring skolepraktikken, betyder, at der i 2005 vil kunne skabes yderligere 450 uddannelsesaftaler, siger Jesper Juul Sørensen, uddannelseschef i Dansk Byggeri. Han bemærker, at der for første gang i flere år er sket et fald i antallet af skolepraktikelever på ca. 1 pct.
Dansk Byggeri har været blandt de mest synlige kritikere af de senere års udvikling i retning af stadig flere skolepraktikpladser. Af samme grund har Dansk Byggeri også følt et ansvar for at skaffe flere praktikpladser i virksomhederne. Og det er på mange måder lykkedes.
- Derfor ærgrer det, når vi hører, at branchen ikke gør noget. Inden for tømrerfaget, der beskæftiger 25.000 faglærte, er der i øjeblikket 6.000 unge i gang med en uddannelse. Det vil sige, at næsten hver fjerde beskæftigede er en lærling. Af de 6.000 lærlinge er 1.000 skolepraktikelever, og det er mange, pointerer Jesper Juul Sørensen og
fortsætter:
- Dansk Byggeri vil fastholde at lærlingens uddannelse foregår i et tæt samarbejde mellem virksomheden og skolen – det vi kalder vekseluddannelse.
Men når noget løber løbsk, må man gribe fat i tøjlerne, og efter vores opfattelse har det været nødvendigt at begrænse skolepraktikken for at fastholde vekseluddannelsesprincippet.
- Bygge- og anlægsområdet er fortsat det brancheområde, der tager uddanner den største andel af lærlingene. Hele 23 pct. af samtlige uddannelsesaftaler sker indenfor bygge- og anlægsområdet. Det vil sige, at et område, som eller kun udgør 7 pct. af den samlede arbejdsstyrke uddanner næste hver fjerde unge, som vælger en erhvervsuddannelse.
Jesper Juul Sørensen understreger, at hvis erhvervsuddannelserne fortsat skal fastholde sit renomme som en god vej til beskæftigelse - og det gælder bestemt uddannelserne indenfor byggeri og anlæg – kræver det løbende fokus på, at kvaliteten opretholdes i uddannelserne, og at der oprettes et tilstrækkeligt antal praktikpladser. Derfor opfordrer han alle virksomheder til endnu en gang at vurdere, om der skulle være mulighed for at oprettet en yderlige praktikplads i virksomheden.
Kilde: Pressemeddelelse fra Dansk Byggeri