23948sdkhjf

Klumme: Vel er byggeriets produktivitet svær at måle, men...

Byggeriet sakker bagud i forhold til udlandet, og derfor skal der fokus på, hvordan produktivitet og konkurrenceevne kan fremmes, mener DI Byg.
På DI Bygs årsdag den 7. november 2013 var et af budskaberne fra både DI Byg og Nationalbanken, at byggeriets produktivitet synes at halte bagefter, når man sammenholder udviklingen i produktiviteten med nabolandene. Det blev også pointeret på årsdagen, at byggeriets (det vil sige de udførendes) produktivitet kun vanskeligt lader sig måle.

Byggeri konkurrenceudsættes i stigende grad fra udlandet. Hvis det er billigere at bygge en lagerhal eller en domicilejendom i Malmø eller Flensborg i stedet for i København eller Kolding, kan bygherre vælge at placere byggeriet i udlandet. Det koster danske investeringer og arbejdspladser, og derfor er det vigtigt at have fokus på byggeriets produktivitet – også selvom der er usikkerhed i forbindelse med at måle byggeriets produktivitet.

Høj produktivitet giver lavere byggeomkostninger, og det fremmer Danmarks konkurrenceevne, idet alle erhverv gør brug af bolig- og anlægsbyggeri samt renovering og vedligehold. I sig selv står byggeriet for seks procent af værditilvæksten i det danske samfund.

Svært at måle byggeriets produktivitet
Produktiviteten i byggeriet er derfor et vigtigt emne – også selvom det er forbundet med usikkerhed at måle produktiviteten i byggeriet. Talmaterialet i nationalregnskabet giver isoleret set ikke et retvisende billede af byggeriets produktivitetsudvikling. Det skyldes hovedsageligt, at der deflateres med omkostningsindeks og mængdeindikatorer, når værditilvæksten i kroner skal omregnes til producerede mængder.

Begge de anvendte deflateringsmetoder er ikke velegnet til produktivitetsanalyse. Det samme gør sig ikke gældende for fremstillingsindustrien i øvrigt. Derfor kan byggeriets produktivitetsudvikling heller ikke med rimelighed sammenlignes med dansk fremstillingsindustri i øvrigt.

Derimod kan byggeriets produktivitetsudvikling med en vis forsigtighed godt sammenholdes med byggeriets produktivitetsudvikling i udlandet, da man her i et vist omfang anvender samme deflateringsmetoder som i Danmark.

Det er også uklart, hvad byggeri dækker over i de forskellige lande. Således er produktiviteten højere for bygge og anlæg, end den er for renovering og vedligehold. Brancheforskelle mellem lande er derfor en anden usikkerhed.

I DI Byg ønsker vi imidlertid ikke at sidde på hænderne indtil, at ovenstående måleproblemer bliver løst engang i fremtiden. Vi mener, at meget tyder på, at byggeriets produktivitet sakker bagud i forhold til udlandet, og derfor ønsker vi at sætte fokus på, hvordan byggeriets produktivitet og konkurrenceevne kan fremmes. Det gjorde vi på vores årsdag, og det vil vi gøre fremover.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078