23948sdkhjf

Klumme: Energiforbrug - regler og virkelighed

Dansk ARK efterlyser en indsats, der kan sikre, at bygningsreglementets krav faktisk efterleves i virkeligheden.
Regeringen har fremlagt en ny ” Vækstplan for energi og klima ”. Der er mange gode elementer i planen, som unægtelig dækker et bredt og meget varieret felt.

I denne omgang vil jeg koncentrere mig om et enkelt punkt, hvor planen efter vores opfattelse med fordel kunne udvikles: Der mangler en indsats, der kan sikre, at bygningsreglementets krav faktisk efterleves i virkeligheden.

Vækstplan har et afsnit om ” Bygninger – en mere energieffektiv og bæredygtig bygningsmasse ”. Afsnittet indledes med nedenstående graf fra SBi, som viser det velkendte fald i energiforbrug per kvadratmeter. Den indikerer også, at stramningerne i bygningsreglementet har haft effekt. Den sidste del af grafen giver til gengæld grund til bekymring: De sidste 15 år er karakteriseret ved, at flere bygninger havner på den forkerte side af kravene i bygningsreglementet. Samt ved en tendens til at udviklingen mod lavere energiforbrug stagnerer.

Det bekræfter – efter Danske ARKs opfattelse – at det ikke giver mening at stramme ud over 2020-kravene. Samt at efterlevelsen af eksisterende krav er det vigtigste sted at sætte ind i det videre arbejde for fortsat energieffektivisering. Her er meget at gøre for myndighederne. Det er stort set gratis ikke at overholde kravene i bygningsreglementet, og det er desværre blevet sådan, at energiberegningerne til brug for byggesagsbehandlingen ikke har meget med virkeligheden at gøre.

Det burde regeringen tage fat på at gøre noget ved. Ved samme lejlighed kunne der passende indføres et differentieret bygningsreglement for eksisterende bygninger. Der er også brug for at udbygge reglementet med bestemmelser, der kan fremme bæredygtighed i bred forstand.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078