23948sdkhjf

Dansk nedrivningsfirma er uofficiel verdensmester i genbrug

Den danske nedrivningsvirksomhed J. Jensen A/S har netop vundet en international miljø- og genbrugspris for opfindelsen af en unik løsning, der sikrer minimal spredning af PCB og andre miljøgifte til mennesker og natur ved nedrivning af bygninger.
Uhyre giftigt PCB udgør et massivt problem i skoler og offentlige bygninger fra 60’erne og 70’erne over hele landet. Særligt når bygningerne skal rives ned eller saneres, er der stor risiko for, at den potente miljøgift spredes til mennesker og omgivelser.

J. Jensen A/S, der er specialiseret i miljørigtig nedrivning, har netop modtaget ”Recycling & Environmental Award 2013” på World Demolition Summit i Holland for sin helt unikke løsning på en effektiv og sikker håndtering af de miljøfarlige gifte i forbindelse med nedrivning og miljøsanering. Prisen er defineret af branchen og gives til J. Jensen A/S af kolleger fra hele verden og er således den fornemmeste pris på området.

Tur til USA gav inspiration
- Vi er enormt stolte og glade for denne pris. Når dygtige kolleger i branchen professionelt vurderer, at vores løsning er den bedste i verden, kan man selvfølgelige ikke andet end at være rigtig stolt. Det bekræfter os i, at vi er i stand til at udvikle nye løsningsmetoder, som branchen anerkender og efterspørger, siger Kim Østergaard fra J. Jensen A/S og fortsætter:

- Vi har et stort ansvar for at beskytte både medarbejdere og miljø mod PCB og andre miljøgifte, når vi river ned og miljøsanerer bygninger. Derfor ønskede vi at udvikle en løsning, der sikrer, at de farlige stoffer ikke spredes, men derimod samles og sendes til destruktion.

Efter en inspirationstur til USA byggede J. Jensen A/S derfor et unikt system med en blæser og suger i ét integreret og avanceret sorteringssystem med højeffektiv luftfiltrering. Det hele indbygget i en transportabel og lukket container. Det lukkede anlæg betyder, at PCB- og andre miljøskadelige materialer kan håndteres under nedrivning og sanering uden fare for, at de spredes til omgivelserne.

Stålgrit kan anvendes flere gange
- Tidligere sleb og fræsede vi fuger, malede overflader og andet PCB- og blyholdigt materiale, når vi miljøsanerede eller rev bygninger ned. Senere gik vi over til sandblæsning. Men begge dele genererer en masse kontamineret affald og PCB- og blyholdigt støv, som er farligt at indånde, og så er vi lige vidt, siger Kim Østergaard.

- Derfor gik vi over til at blæse med bittesmå, genanvendelige svampe og stålgrit, som opfanges i det lukkede system, der frasorterer affaldet og svampene, der så kan bruges igen. PCB-gassen opfanges af det eneste dokumenterede filtersystem, som består af aktivt kul, der beviseligt opfanger al gassen, forklarer Kim Østergaard.

J. Jensen anvender forskellige materialer til metoden, bl.a. stålgrit, der har den fordel, at det kan anvendes endnu flere gange, før de destrueres. Dermed er der også et genanvendelighedsgevinst i løsningen. Den prisbelønnede danske opfindelse vil snart blive brugt til lignende opgaver i resten af verden.

- For J. Jensen A/S er det vigtigt, at vi også i fremtiden er en spændende og kompetent medspiller - hvad enten vi taler om miljø, genanvendelse eller nedrivning. Det lukkede system er "blot" en ud af flere innovationer på PCB området, som startede med det PCB filteret efterfulgt af et PCB afrensnings rum, som os bekendt er det eneste af sin slags, sidste skud på stammen er den unikke Miljøsuger, siger Kim Østergaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.092