23948sdkhjf

Kedelig rekord i byggeriet

I 2013 sætter nybyggeriet af boliger en historisk bundrekord. Det er det laveste niveau siden begyndelsen af 1920'erne. Lyspunktet er, at der ventes en lille stigning næste år.
- Som alle jo godt ved, så har der været et meget stort fald i boligbyggeriet siden højkonjunkturårene i 2005-2008, men det er formentlig de færreste, der er opmærksomme på, at boligbyggeriet i år vil falde til en kedelig bundrekord. Når vi korrigerer for kommunernes forsinkelser i indberetningerne til Bygnings- og Boligregistret, så skønner vi, at der vil blive påbegyndt 9.000 boliger i 2013, siger chefanalytiker Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri.

Danmarks Statistik har estimeret, at der blev påbegyndt godt 6.400 boliger i januar-september 2013. For et år siden var estimatet 8.300 boliger i januar-september 2012. Det er et fald på 1.900 boliger, hvilket svarer til knap 23 procent.

- Der er tale om det laveste niveau for boligbyggeriet siden begyndelsen af 1920’erne. Under den store krise i 1930’erne blev der til sammenligning opført 17.900 boliger i gennemsnit om året.

Lille stigning til næste år
Mange mennesker flytter til universitetsbyerne i disse år, og derfor stiger efterspørgslen på boliger i landets største byer. Det medfører stigende ejerlejlighedspriser, og på den baggrund forventer Dansk Byggeri en ny fremgang i det private boligbyggeri; især i Storkøbenhavn, ligesom der også forventes mere nybyggeri af almene boliger, herunder ikke mindst ungdomsboliger.

- I storbyerne stiger antallet af borgere dog mere, end nybyggeriet af boliger stiger, og derfor bor der i gennemsnit flere mennesker i den enkelte bolig end tidligere. Man kan sige, at der er en tendens til, at befolkningen klumper sig sammen i storbyernes boliger, fordi udbygningen af boligmassen i storbyerne går langsomt, forklarer Finn Bo Frandsen.

Dansk Byggeri forudser en fremgang i nybyggeriet af boliger fra 9.000 i 2013 til 10.500 i 2014. For så vidt angår erhvervsbyggeriet, så understøtter byggestatistikken Dansk Byggeris nye konjunktur-update, der viser et fald i erhvervsbyggeriet til 1,8 mio. m2 i år. Det lave niveau afspejler lavkonjunkturen og de mange ledige lokaler rundt omkring i landet.

Der er til gengæld en markant fremgang i det offentlige nybyggeri, herunder hospitalsbyggeriet, men det kan dog ikke opveje tilbagegangen på de andre områder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078