Stadig flere udlændinge bygger på danske byggepladser

De seneste år er udlændinge valfartet til den danske byggebranche, hvor mange virksomheder har meldt om mangel på arbejdskraft.
Antallet af fuldtidsansatte udlændinge i bygge- og anlægsbranchen er vokset fra 4300 i 2010 til 26.500 sidste år.
Det viser en analyse fra interesseorganisationen Dansk Erhverv.
- Hvis vi ikke havde haft udenlandsk arbejdskraft, kunne vi ikke have løftet alle opgaverne, vurderer Henrik Friis, der er organisationens branchedirektør for byggeri.
Udviklingen betyder, at udlændinge udgjorde 16,3 procent af den samlede arbejdskraft i byggeriet i 2024. Tallet lød til sammenligning på 3,7 procent i 2010.
Over 60 procent af de internationale arbejdere i byggebranchen kommer fra fire forskellige lande.
Flest kommer fra Polen, mens Rumænien, Litauen og Tyskland indtager de efterfølgende pladser.
En udfordring er imidlertid, at den danske efterspørgsel på polakker er med til at skabe mangel på bygningsarbejdere i Polen.
71 procent af virksomhederne i den polske bygge- og anlægsbranchen angav således i februar i år, at de manglede hænder.
Derfor bør danske virksomheder kigge mod andre lande for at tiltrække flere ansatte i den kommende tid. Det mener Henrik Friis.
- Og vi kommer nok til at kigge uden for EU, for det er et generelt problem, at der bliver mangel på arbejdskraft her, siger han.
Han nævner blandt andet Balkan som et område, hvor der ifølge ham er interesse for at komme til det nordlige Europa for at arbejde.
Den såkaldte beløbsordning kan imidlertid blive en hæmsko for den danske byggebranche, hvis de i fremtiden er nødt til at kigge uden for EU.
Beløbsordningen tilsiger, at udlændinge skal tjene mindst 514.000 kroner årligt for at få opholds- og arbejdstilladelse i Danmark.
- Hvis man skal ansætte ufaglært arbejdskraft, kan det blive en hindring, siger Henrik Friis.
/ritzau/