23948sdkhjf

Fortsat lang vej til et opsving i byggeriet

Både bolig- og erhvervsbyggeriet er historisk lavt, og det er fortsat de offentlige investeringer, der holder hjulene i gang i bygge- og anlægssektoren.
Trods et pust fra en kort, men brutal oktoberstorm er vejen til et opsving i byggeriet stadig lang. Det konkluderer Dansk Byggeri i en ny konjunkturupdate.

- Det er et godt tegn, at vi nu ser, at der er tiltro i virksomhederne til at investere. Der bliver købt flere maskiner og transportmidler og også mere software. Men der er et stykke vej til, at der bliver behov for at investere i kapacitetsudvidelse i form af nye bygninger. Det er der forsat for mange ledige lokaler til, siger chefanalytiker Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri.

Dansk Byggeri vurderer, at beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen vil stige med ca. 3.000 personer i 2014 efter et næsten uændret niveau fra 2012 til 2013. Et af de lyspunkter, som branchen mærker, er resultaterne af Vækstplan DK, herunder BoligJobordningen og renoveringer i den almene sektor.

- Det er positivt, om end det er små tal, vi taler om i forhold til den ledige kapacitet, vi har i byggeriet. Omfanget af det påbegyndte byggeri vil i år falde til det laveste niveau i de sidste 20 år. Boligbyggeriet vil sætte bundrekord med kun 9.000 påbegyndte boliger, hvilket ikke er set siden 1940-45. Erhvervsbyggeriet ligger også på et historisk lavt niveau med kun 1,8 mio. m², siger Finn Bo Frandsen.

Orkan løfter omsætning med 3,5 milliarder
Det er således fortsat de offentlige investeringer, der holder hjulene i gang i bygge- og anlægssektoren. Det offentlige nybyggeri stiger på grund af regionernes mange hospitalsprojekter og forøgelsen af de kommunale anlægsbudgetter.

Der er også offentlige tilskud til den ellers nogenlunde selvfinansierede BoligJob-ordning, som dog bidrager, sammen med blandt andet iværksættelsen af de mange renoveringer af de almene boliger, til at stimulere aktiviteten ved bygningsreparation.

- I den forbindelse fik byggeriet lidt vind i ryggen, da oktober sluttede med en orkan, der i løbet af den korte tid, den varede, efterlod sig ødelæggelser, som vi foreløbig vurderer, vil øge beskæftigelsen med ca. 4.000 mandår og omsætningen med ca. 3,5 mia. kr., siger Finn Bo Frandsen.

Fornuftige investeringer i infrastruktur
På anlægsområdet ser det godt ud. Aktiviteten er tilfredsstillende, og der er udsigt til stigende aktivitet som følge af mange store infrastrukturprojekter og en række fremrykkede aktiviteter, der er led i de politiske aftaler i foråret.

- Vi ser på anlægsområdet nogle af de fornuftige investeringer, som har til formål at binde Danmark bedre sammen i forhold til erhvervsudvikling og arbejdskraft og knytte bedre trafikforbindelser til verden omkring os med investeringer som for eksempel Femern, jernbanenettet og havneudvidelser, slutter Finn Bo Frandsen.

Læs Dansk Byggeris Konjunkturanalyse Update november 2013
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078