23948sdkhjf

Klumme: Omsætningen er høj – indtjeningen halter

Lønsomheden af den enkelte opgave skal forbedres, hvis den rådgivende ingeniørbranche skal nå op på tidligere tiders overskudsgrader, skriver FRI-direktør Henrik Garver i dagens klumme.
FRI’s konjunkturmåling for oktober 2013 viser, at den rådgivende ingeniørbranche de seneste seks måneder har oplevet særlig fremgang inden for sektorerne energi, boligbyggeri og erhvervsbyggeri. Samtidig er det høje niveau inden for infrastruktur og i det offentlige byggeri fastholdt.

Med et kig i ordrebøgerne kan branchen konstatere, at der igen er ved at være en fornuftig ordrehorisont hos langt de fleste virksomheder – og dermed ser det ud til, at krisen i denne omgang er overstået hos de rådgivende ingeniører.

Når fremgangen hovedsageligt kommer fra det private marked, så som boligbyggeri og erhvervsbyggeri, så er det samtidig en god indikator for, at samfundsøkonomien er ved at vende, og at især at private virksomheder igen tør at investere i bygninger og produktionsanlæg. Derfor er denne konjunkturmåling ikke bare positiv for byggebranchen. Den siger også, at den generelle økonomi er i bedring.

Men et dyk længere ned i tallene er det alene selve mængden af opgaver, der ligger højt. Indtjening og honorarniveauer har endnu ikke rettet sig. Der er stadig stor konkurrence om opgaverne, og indtjeningen på de enkelte opgaver er lav. I hver enkelt virksomhed er det derfor nødvendigt at se på (og ikke mindst forbedre) lønsomheden af den enkelte opgave, hvis vi igen skal nå op på overskudsgrader, som vi så det i den rådgivende ingeniørbranche i årene 2006-2008.

De øgede ordremængder giver en særlig udfordring, når vi på den ene side kan se, at der skal ansættes flere medarbejdere i branchen (virksomheder, der beskæftiger 57 procent af medarbejderne, forventer at øge antallet af ansatte over de næste seks måneder), samtidig med, at vi ser eksempler fra ikke mindst offentlig side, hvor branchens virksomheder opfordres til at bidrage vederlagsfrit til offentlig-privat innovation, gerne med deres bedste medarbejdere, og gerne i en længere periode.

Det risikerer at presse branchens lønsomhed nedad – og risikerer i sidste ende også at bidrage negativt til vores evne til at være innovative som branche.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062