23948sdkhjf

Flere husejere kan få støtte til energirenovering

Onsdag åbner pulje til energirenovering af boliger. Langt flere end tidligere kan søge. Kuldsejlede projekter giver 50 millioner kroner ekstra i kassen

Når en pulje til energirenovering af boliger onsdag åbner for ansøgninger, kan langt flere boligejere komme i betragtning til det statslige tilskud til nye vinduer og isolering af hjemmet.

Omkring 170.000 boligejere med en bolig med energimærke D kan nu også søge puljen, som er på 38,4 millioner kroner.

Tidligere var det kun 140.000 boligejere med energimærke E, F og G, der kunne komme i betragtning.

Men fordi interessen har været faldende, er målgruppen blevet udvidet, fortæller vicedirektør i Energistyrelsen Iben Møller Søndergård.

- Der er over dobbelt så mange husstande, der kan søge som tidligere. Boliger med energimærke D kan eksempelvis være parcelhuse fra 1960'erne og 1970'erne, som kan have fordel af at skifte vinduer, få noget mere isolering på loftet eller noget lignende.

- Men det er klart, at energimærke D er jo så godt et energimærke, at afvejningen af, hvad der økonomisk kan svare sig for husejeren, er lidt anderledes, end med de lavere energimærker, siger hun.

Ekstra millioner

Regeringen og et bredt politisk flertal besluttede sidste år, at puljen skulle udvides. Og onsdag klokken 10 åbnes der for ansøgninger.

Senere åbner også en pulje, hvor der kan søges tilskud til at få installeret en ny varmepumpe. Det sker 25. februar klokken 10.

I Varmepumpepuljen er der afsat 159,7 millioner kroner.

Men samtidig er der cirka 50 millioner kroner, som er blevet tilovers fra renoveringsprojekter og varmepumper, der aldrig blev ført ud livet, eller som er blevet mindre end oprindeligt planlagt.

De er derfor røget tilbage i puljen efter en frist på to år.

Det kan hænge sammen med, at tilsagnet om støtte blev givet før inflationen rigtig tog fat, og at projektet derfor blev dyrere end først beregnet, og at man derfor ikke har valgt at gennemføre det, fortæller Iben Møller Søndergård.

- Men det kan også være folk, der har solgt deres hus, eller er blevet skilt og derfor ikke skal have nyt tag på alligevel, siger hun.

For at mindske tilbageløb har man fra i år kun et år til at færdiggøre sit projekt.

Altid en klimagevinst

Hvor stort et tilskud man kan få, afhænger af projektet.

Eksempelvis kan man få 680 kroner i tilskud til et nyt facadevindue, der koster 6800 kroner. Eller 17.000 kroner i støtte til en luft-til-vand-varmepumpe.

Ifølge fagekspert i energi og byggeteknik hos Videnscentret Bolius Tue Patursson er der altid en klimagevinst at hente ved at energirenovere sin bolig, fordi man sparer på energien.

Men det er ikke sikkert, at det kan svare sig økonomisk for den enkelte husstand.

- Man sparer på varmeregningen. Men det koster samtidig noget at få energirenoveret sin bolig, så man skal nok regne med en periode på 20-30 år, før pengene er tjent hjem, siger han.

Hvis man går i salgstanker, kan der dog være noget at hente.

- Der er sådan en tommelfingerregel, der siger, at for hvert energimærke man rykker op, kan man sælge for 50.000 kroner mere per 100 kvadratmeter, siger Tue Patursson.

- Det forbedrer også komforten i boligen. Nogle oplever måske om vinteren, at de må rykke møblerne lidt væk fra vægge og vinduer, fordi der simpelthen kommer træk og er koldt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093