23948sdkhjf

Udvider forsøg: Fjernstyret fjernvarme sparer på regningen

Forsyningsselskabet Hofor har ambitioner om på sigt at udvide konceptet til alle 10.000 etageboligejendomme i København – hvis det virker

Ejendomme med etageboliger kan spare op mod 5 pct. på varmeregningen ved at lade forsyningsselskabet sænke tilførslen af fjernvarme i korte tidsrum på dagen. 

Det viser et pilotprojekt i Hofor, Hovedstadens Forsyningsselskab, skriver selskabet i en pressemeddelelse. 

Indtil videre er 100 etageboligejendomme med næsten en million kvadratmeter en del af projektet, hvor fjernstyret regulering af fjernvarme ikke har kunnet mærkes hos beboerne. 

Nu vil Hofor udvide projektet med op til 700 etageboligejendomme. 

Målet er at finde ud af, i hvor høj grad den lavere tilførsel af varme til etageboligdommene er med til at sænke CO2-udledningen fra fjernvarmeproduktionen. 

Fredede vinduer og klimakvaler 

Danica Ejendomme og Jeudan er nogle af de boligselskaber, der har valgt at få fjernstyret fjernvarmen til en række af deres ejendomme. 

Og den fjernstyrede fjernvarme-ordning kan være en vigtig brik i at nedbringe klimabelastningen fra især fredede ejendomme. 

- Vi har cirka 200 ejendomme, hvor en stor del er fredede eller bevaringsværdige. Her må vi ofte ikke udskifte vinduer til moderne vinduer eller efterisolere, derfor har vi brug for at kunne gøre noget andet for at reducere vores klimaaftryk, og her kan teknologien hjælpe, siger energi- og miljøchef i Jeudan, Poul Keld Leth Lorentsen. 

John Halkjær Christensen, områdechef i Hofor, fortæller, at hvis konceptet virker og mindsker den CO2-udledende produktion, så vil forsyningsselskabet gå efter at udbrede den fjernstyrede fjernvarme til alle cirka 10.000 store etagebolig-ejendomme i København.

Sådan fungerer fjernstyret fjernvarme 

  • Systemet analyserer automatisk en række data som for eksempel vejret, ejendommens forbrug og tidspunktet på døgnet og kan dermed se, hvornår det er muligt at tilføre bygningen mindre fjernvarme, uden at beboerne kan mærke forskel.
  • Samtidig har HOFOR adgang til at styre varmetilførslen via en online adgang til bygningens varmecentral, som typisk sidder i kælderen. Det betyder, at HOFOR kan skrue op og ned for varmen i den enkelte ejendom uden at være i bygningen.
  • Den primære årsag til, at beboerne ikke kan mærke en forskel, er, at for eksempel mursten, beton i vægge, gulve og lofter i boligerne fungerer som varmelagre og afgiver varme, mens HOFOR i kortere perioder i døgnet har skruet lidt ned for tilførslen af fjernvarme til bygningen.

Kilde: Hofor

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083