Vugge til vugge-byggeri kræver ikke perfekt start
Både ambitioner og tålmodighed skal hæves, hvis byggeriet skal være med til at reducere det samlede energiforbrug på en mærkbar måde.
Sådan lyder budskabet fra Søren Lyngsgaard, der er Creative Director, grundlægger og partner i Vugge til Vugge, som er Danmarks første certificerings-konsulentvirksomhed inden for Cradle to Cradle-miljødesign.
- Vi danskere bruger det, der svarer til fire planeter, så det er ikke nok bare at reducere energiforbruget med 50 procent, så vi kun bruger to planeter, siger Søren Lyngsgaard, der er blandt talerne på dette års Building Green-messe, som afholdes 9.-10. oktober i Forum, København.
Han henviser dermed til den rapport fra Verdensnaturfonden WWF, som viser, at hvis alle klodens indbyggere havde samme forbrug som danskere, ville en klode ikke være nok. Vi danskere forbruger nemlig halvanden gang så meget, som vores klode kan nå at reproducere, og vi ville derfor have brug for fire jordkloder, hvis alle levede som os.
Skal ikke være perfekte fra starten
Der skal med andre ord skrues op for ambitionerne, hvis ressourcerne skal slå til, når jordens befolkning – ifølge FN’s estimater – når 9,6 mia. i 2050. Det er dog vigtigt, at tålmodigheden øges sammen med ambitionerne.
At bygge efter vugge til vugge-principperne handler om mere end blot at følge en tjekliste punkt for punkt.
- Det her er ikke en certificeringsordning, hvor man kan sætte en masse krydser. Det handler heller ikke om at være perfekte fra starten. I stedet prøver vi at opsætte nogle mål, så en bygning for eksempel med tiden vil sætte et positivt fodaftryk og være til gavn for sine omgivelser ved at skabe mere energi, end den forbruger, siger Søren Lyngsgaard.
Han arbejder derfor med at flytte fokus fra beregninger og data til de værdier, som vugge til vugge bygger på. De handler primært om, at affald er lig med føde, at den indkomne solenergi skal anvendes og at mangfoldighed skal værdsættes.
Artiklen er en del af temaet Miljøbyg.