23948sdkhjf

Regionsrådspolitikere kræver redegørelse i asbestsag på Herlev Hospital

Flere politikere i Region Hovedstaden føler sig mangelfuldt informeret af regionen

- Frustrerende. 

- Dårlig dømmekraft.

- Problematisk.

Det er nogle af reaktionerne fra partierne i regionsrådet i Region Hovedstaden, efter det står klart, at en række håndværkere er blevet udsat for asbest i et stort anlagt renoveringsprojekt på Herlev Hospital i 2024.

Det skriver Dagbladet Information.

Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) mener, der er tale om »en frustrerende og meget ærgerlig sag«.

- Der er ingen tvivl om, at hverken bygningsarbejdere eller andre skal udsættes for asbest, siger han til Information.

Også Christine Dal, som sidder i regionsrådet for Venstre, finder det »yderst uheldigt«, at håndværkere har arbejdet på et af regionens hospitaler uden at være klar over forekomsten af asbest.

- Og at der ikke er blevet taget de rigtige forholdsregler for de ansatte. Det her bør give anledning til selvransagelse, siger hun til Information.

Uden nødvendig sikkerhed

Som Information har afdækket, var den offentlige bygherre Center for Ejendomme under Region Hovedstaden klar over, at en miljøundersøgelse forud for renoveringsprojektet på Herlev Hospital viste asbest. Undersøgelsen blev også delt med byggefirmaerne MT Højgaard og Kemp & Lauritzen.

Men den viden nåede først sent håndværkerne, som derfor kan have været udsat for det sundhedsfarlige byggemateriale uden de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger.

Regionsrådspolitikerne blev to gange undervejs orienteret om sagen af Region Hovedstadens administration, som forsikrede om, at der ikke var »nogen øget sundhedsrisiko« for hverken håndværkere, ansatte eller patienter på Herlev Hospital.

Det skete på trods af, at undersøgelser fra byggepladsen på hospitalet igen og igen viste forekomster af asbest som beskrevet i Information. Og et sikkerhedsnotat fra en ekstern rådgiver, som Information nu har fået indsigt i, oplyste, at håndværkere færdedes i et område med asbest uden værnemidler.

Fastholder vurdering 

Flere regionsrådspolitikere oplever ikke at have fået det fulde billede fra regionen og kræver nu en ny redegørelse i asbestsagen. En af dem er også Tormod Olsen, regionsrådsmedlem for Enhedslisten.

- Når jeg kigger tilbage på det, så undrer det mig, at sagsforløbet slet ikke er oprullet fyldestgørende. Det nævnes jo ingen steder, hvor nervøse håndværkerne har været, eller at flere af dem er udsat for asbest. Jeg savner også de faglige organisationers perspektiv i regionens fremstilling. Det er godt nok kun én side af historien, de har valgt at fortælle os, siger han til Information.

I et skriftligt svar til Information oplyser vicedirektør i Center for Ejendomme Lillian Rasch Madsen, at man ikke før har set det eksterne sikkerhedsnotat, men at det ikke ændrer på regionens vurdering af sundhedsrisikoen.

- Vi ved og har også til Information før bekræftet, at nogle håndværkere har været i en situation, hvor der er risiko for, at de har været udsat for asbest. Netop derfor er de skrevet i asbestprotokollen. Men vores vurdering er stadig, at de ikke har været udsat for en øget sundhedsrisiko, udtaler hun i det skriftlige svar til Information.

Årsagen til, at regionen har kommunikeret til politikerne, at der ikke har været øget sundhedsrisiko, er ifølge Lillian Rasch Madsen, at »alle prøver, vi har taget, viser meget små mængder asbest«.

- Vores vurdering er baseret på en generel vurdering fra Arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg om, at der er små mængder asbest overalt i bygninger og bymiljøer, hvor der er bygget med materialer, der indeholder asbest – det er der ikke evidens for er sundhedsskadeligt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.284