23948sdkhjf

Storstilet strandprojekt kan blive til virkelighed, men det deler vandene

Fra Folketinget blev der torsdag givet forsøgstilladelse til ni særligt udvalgte projekter - på Djursland er ikke alle tilfredse med beslutningen

Ni års kamp kan nu være slut.

En kæmpe turistattraktion i Fjellerup på det nordlige Djursland er meget tæt på et gennembrud.

- Jeg var ved at boble over af begejstring. Jeg kunne ikke og kan nærmest ikke få armene ned, lyder det fra Allan Gjersbøl Jørgensen (S), formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Norddjurs Kommune.

Begejstringen sker, efter at by-, land og kirkeminister Morten Dahlin (V) har givet forsøgstilladelser til ni særligt udvalgte projekter inden for kyst- og naturturisme på tværs af landet.

Og heriblandt er projektet 'Fjellerup Udvikling', som har fået dispensation fra strandbeskyttelseslinjen, så man på en 2,5 kilometer lang strækning ved Fjellerup Strand kan føre byggeprojekter ud i livet.

- Det projekt er interessant af flere årsager, lyder det fra Morten Dahlin.

- For det første er der et potentiale til at løfte turismen på Djursland og dermed skabe nogle flere indtægter og arbejdspladser. Derudover tænker man det i rigtig god samklang med naturen og også det med at genbruge bygninger, der er der i forvejen.

Projektet på Fjellerup Strand består af fire elementer. Først og fremmest skal der etableres en flydebro og opholdsplads til besøgende ved Thomasminde - kaldet 'Tæppet'.

Så byder fremtiden også på 'Makrelfabrikken', som skal være et sted for aktiviteter, overnatning og bespisning.

Desuden skal der bygges en særlig badebro, der krydser over den eksisterende bro.

Og sidst men ikke mindst skal der sættes bundgarnspæle til leg og læring i vandet.

En af dem, der dog er knap så vild med både den ene, anden, tredje eller fjerde idé på Fjellerupstrand, er Arne Holm Hansen, som er formand i Danmarks Naturfredningsforening Norddjurs.

- Vi mener, at det er et meget stort klimabelastende projekt, som bliver etableret i et område med bevaringsværdig natur. Og der er jo en hel masse materialer, beton og importerede materialer, som man tænker at bruge her.

Derfor er Naturfredningsforeningen skuffet over, at kommunen nu har fået dispensation til byggeriet.

- Vi havde jo håbet, at de ikke fik den tilladelse, siger han.

Modsat er formanden for Kultur- og Fritidsudvalget i Norddjurs Kommune, Allan Gjersbøl Jørgensen (S), som i lang tid har arbejdet for at realisere projektet.

Spørgsmål: Er du ikke bange for, at det her projekt går ud over naturen på Fjellerup Strand?

- Nej, jeg synes, at vi egentlig gør det ganske pænt i pagt med naturen. Det er ikke et voldsomt tivoli eller et kæmpestort hotel, der kommer til at ligge midt på det hele.

Også blandt lokalbefolkningen er der delte meninger om millionprojektet.

- Umiddelbart kan jeg ikke se behovet, lyder det fra Kurt Elgaard, der bor i Vivild.

Ronny Knudsen fra Fjellerup er mere positivt stemt.

- Jeg synes, det er meget spændende at se, hvad det kommer til at betyde for turismen, siger han.

Ulla Esbjerg deler dog Naturfredningsforeningens bekymring for områdets natur.

- Der kommer også mange trækfugle her, så det er jo et ret interessant område for folk til at studere fugle.

By-, land og kirkeminister Morten Dahlin er dog ikke bekymret for naturen. Han mener, at det handler om at skabe lokal udvikling, vækst og flere arbejdspladser i landdistrikterne.

- Det her projekt og vores projekter generelt er tænkt i samklang med natur, biodiversitet og åbne kyster. Det her vil faktisk give flere danskere mulighed for at få nogle gode naturoplevelser, og derfor siger vi ja til de her projekter.

Spørgsmål: Hvorfor har det så ikke været tilladt at gøre før nu?

- Fordi, vi skal tænke os om. Vi ønsker at have åbne kystlandskaber i vores land, hvor vi ikke bare bygger overalt langs kysten, men hvor vi på nogle få, udvalgte steder giver lov til unikke projekter, hvor man tænker natur og biodiversitet og åbne kystlandskaber sammen med vækst og arbejdspladser.

Spørgsmål: Kan du være bange for, at de her forsøgstilladelser kan danne præcedens og på sigt give flere projekter placeret i kystområderne?

- Nej, for vi har kun et meget begrænset antal forsøgstilladelser, så det her kan ikke sprede sig.

Det andet og sidste projekt i Østjylland, som har fået forsøgstilladelse, ligger på Samsø. Her vil man opføre et strandhotel med knap 30 værelser, spa og fitness.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063