23948sdkhjf

Nyt dansk bidrag til en grønnere betonindustri

Aalborg Portland, FLSmidth og universiteterne i Aalborg og Aarhus står bag en ny teknologi, der kan mindske CO2-udledningen med millioner af tons.
Den globale produktion af cement er i voldsom vækst. Store mængder beton anvendes til boliger, infrastruktur og industri, der skaber velstand i verdens vækstøkonomier.

Skal det ske uden en tilsvarende stigning i udledningen af CO2, er ny teknologi nødvendig. Og nu er det lykkedes et dansk samarbejde at erstatte op til en tredjedel af de CO2-tunge råmaterialer i cement med en ny udgave af et gammelkendt byggemateriale, nemlig ler. Ler kan efter behandling med den nye proces tilføres cementen, uden at det væsentligt ændrer cementens egenskaber. Kan teknologien skaleres op, vil det få stor global betydning og løfte dansk eksport af energiteknologi.

- Højteknologifonden støttede et tidligere projekt om nye cementtyper tilbage i 2007-2010, hvor Aalborg Portland, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet var med. Det var en opdagelse i dette projekt, der ledte parterne på sporet af potentialet i ler, og det har vist sig at være en idé af højeste kaliber, fortæller underdirektør i Højteknologifonden, Trine Aabo Andersen.

Skal udgøre halvdelen af produktionen
Cementproduktion står i dag for cirka fem procent af verdens udledning af CO2. Frem mod 2050 ventes det, at cementproduktionen bliver fordoblet. Det giver et stort potentiale for nye miljøvenlige teknologier, og her spiller Danmark en fremtrædende rolle.

Holdet bag den nye teknologi kaldet SCM (Supplementary Cementitious Materials) er to store spillere på cementmarkedet udstyrsleverandøren FLSmidth og cementproducenten Aalborg Portland A/S i et tæt samarbejde med Aarhus Universitet og Aalborg Universitet.

Projektet startede i 2010 med et budget på 30 millioner kroner, hvoraf halvdelen kommer fra Højteknologifonden. Med den nye teknologi er det muligt at lave højkvalitetscement med en væsentlig lavere CO2-udledning end traditionel cement. Det er ambitionen, at SCM-materialet kan udgøre 50 procent af cementen.

- Cement i højeste styrkeklasse er en mærkevare for Aalborg Portland. Nu har vi åbnet døren til en ny teknologi, der giver mulighed for at skabe det samme kvalitetsprodukt med klare forbedringer i forhold til miljøet. Det kræver dog, at vi kan opskalere teknologien, og indtil videre ser det bestemt lovende ud. Siger Jesper Sand Damtoft, der er udviklingsdirektør hos Aalborg Portland.

Stigende behov for alternativer
Den anden virksomhed i projektet, FLSmidth, er verdens førende leverandør af teknologi og services til den globale cementindustri. Her er man nu begyndt at tilbyde procesanlæg for lerbehandling til interesserede cementproducenter verden over:

- Vi står i en situation, hvor behovet for mindre CO2-tunge alternativer til klassisk cementproduktion stiger voldsomt. Dette projekt handler om i stor skala at muliggøre brugen af lokalt tilgængelige lermaterialer i cementproduktionen, uanset hvor i verden det måtte være. Det er meget positivt, at det nu sker med dansk udviklet teknologi, fortæller Ole Mogensen, der er afdelingschef i R&D hos FLSmidth A/S.

Højteknologifondsprojektet med at udvikle den nye SCM-cement fortsætter frem til 2015.

Artiklen er en del af temaet Miljøbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125