EPD-hjælp til byggebranchen
En nystiftet organisation – EPD Danmark – skal hjælpe virksomheder i byggebranchen med at udforme miljøvaredeklarationer.
I dag, fredag den 4. oktober, lanceres EPD Danmark – en ny organisation som skal hjælpe byggebranchen med at udarbejde og anvende miljøvaredeklarationer med troværdig og verificerbar miljøinformation.
Udtryk for en helhedstankegang
Den nye Byggevareforordning (CPR) trådte i kraft den 1. juli 2013 og stiller nye krav om dokumentation af ”Bæredygtig udnyttelse af naturressourcer” i CE-mærkninger via en Miljøvaredeklaration (MVD) eller på engelsk EPD (Environmental Product Declaration).
Herudover møder producenterne allerede i dag krav om miljøvaredeklarationer for deres byggevarer. Ifølge Peter Ishøy, der er centerchef i bæredygtigt byggeri ved Teknologisk Institut sker det især, fordi bygningscertificeringsordninger som fx DGNB, BREEAM og LEED primært benytter miljøvaredeklarationens livscyklusanalyse (LCA) til beregning af bygningens samlede miljøbelastning.
Der er også ved flere og større byggerier i både den offentlige og private sektor skrevet krav ind i udbudsmaterialet til bæredygtighedscertificering af byggeriet, eller dele heraf, med udgangspunkt i de enkelte produkters LCA. Og det er kun et spørgsmål om tid, før krav til dokumentation af byggevarers bæredygtighed også bliver en del af lovgivningen, vurderer Peter Ishøy.
Målet for EPD Danmark og er være byggebranchens omdrejningspunkt i udviklingen, udarbejdelsen og anvendelsen EPD’er. Den nye ordning holder til på Teknologisk Institut, og Peter Ishøy opfordrer virksomheden til at springe på vognen nu, for bæredygtighed og miljø er sat på dagsorden i byggebranchen. Og der er fuld fart på.
- En EPD giver indsigt i et produkts miljøegenskaber og gør det muligt at sammenligne produkter på udvalgte miljøparametre inden for samme produktstandard. EPD er udtryk for en helhedstankegang. Der er allerede nu flere bygherrer og rådgivere, som efterspørger EPD’er på byggematerialer og tendensen ser ud til at være, at flere bygherrer, vil foretrække produkter med en EPD, når de skal vælge materialer, siger Peter Ishøy.
Bæredygtig profilering
Ifølge Peter Ishøy giver udarbejdelsen af en EPD også en ny og spændende mulighed for at analysere og optimere sin produktion, samt udvikle nye produkter – ud fra bæredygtige og miljømæssige hensyn.
- En EPD kan være producentens indgangsbillet til fx DGNB-certificerede byggerier. Samtidig vil byggevareproducenter, der allerede nu får udarbejdet deres miljøvaredeklarationer helt klart være i front - internt og eksternt, i forhold til det stigende fokus og krav, der er til bæredygtig udvikling i branchen og i samfundet generelt. For producenterne er der tale om en ny konkurrenceparameter og jo før man kommer med på bølgen, jo stærkere vil man stå i kampen om kunderne og i forhold til at anvende miljøvaredeklarationer som et stærkt profileringsmæssigt værktøj, over for både kunder og samarbejdspartnere, forklarer han.
En EPD er en sammenfatning af informationer om ressourceforbruget og de miljøpåvirkninger der er forbundet med produktionen, anvendelsen og bortskaffelsen af byggevaren. Miljøpåvirkninger som global opvarmning, nedbrydelse af ozonlaget, forsuring af jord og vandløb og udtynding af naturressourcer er bare nogle af de parametre, som EPD’en skal indeholde. Og selvom de fleste kan forholde sig til global opvarmning og energiforbrug, så er EPD’er svært stof, og der er brug for et sted, branchen kan få hjælp til arbejdet.
- Der er flere forskellige niveauer for udarbejdelse af miljøvaredeklarationer som det er vigtigt at tage stilling til, før man går i gang. Skal miljøvaredeklarationen fx dække hele produktets livscyklus – ”vugge til vugge”, eller skal den kun dække udvinding af råmaterialer og produktion – ”vugge til port”? I EPD Danmark rådgiver vi branchen og hjælper kunden, i den grad der er behov for det, fortæller Peter Ishøy.
Artiklen er en del af temaet Miljøbyg.