23948sdkhjf

Begrib begreberne for bæredygtigt byggeri

Find rundt i de mange ord og forkortelser om bæredygtigt byggeri, som florerer i sektoren.
BREEAM
En britisk mærkningsordning, der forsøger at fremme miljøvenligt og energieffektivt byggeri. Et byggeri kan opnå mærkningen i forskellige grader, som afhænger af, hvor mange point projektet scorer på en række bedømmelsespunkter. Punterne er energi forbrug, bygningsdrift, sundhed, transport, vandforbrug, byggematerialer, fysisk placering og økologi. I Danmark har en entreprenør som NCC adopteret mærkningsordningen.
Læs mere: http://www.ncc.dk/da/OM-NCC/Miljo-og-ene...

Cradle to cradle (vugge-til-vugge)
En produktionsfilosofi, defineret af den tyske doktor og kemiprofessor Michael Braungart samt den amerikanske arkitekt William McDonough. Filosofien stræber mod at gøre menneskehænders værk til en bæredygtig del af naturens gang, så vækst kan iværksættes med et minimum af miljøbelastende affald.

Således skal ikke-biologiske materialer som jern kunne genanvendes for eksempel ved omsmeltning, og biologiske materialer som plantefibre skal kunne komposteres. Enkelte produkter kan opnå et certifikat, men selve idéen om cradle to cradle er ment som en større vision, der langt fra er indfriet og som forestiller sig en verden, hvor affald ikke er til last for naturen, men til gavn for naturen. Idéen forudsætter bland andet, at alle verdens energikilder er vedvarende.

DGNB (Danmark)
En tysk certificeringsstandard, defineret i 2007, og som er adopteret i Danmark af non-profitorganisationen Green Building Council Denmark, og som i Danmark er blevet til DGNB Danmark - En bæredygtig ordning. DGNB er en idé om bæredygtigt byggeri, som idémæssigt bygger på tre søjler: Miljøet, økonomi og det sociale. Aktører som NCC, Rambøll, ATP Ejendomme og COWI står bag organisationen bag DGNB i Danmark.
Læs mere: http://www.dk-gbc.dk/certificering/dgnb-...

EPD 14025
En uvildig varedeklaration af byggematerialer, som baserer sig på analyser af byggematerialers livscyklusser, en såkaldt ISO 14025-analyse. Sådan en analyse, som foretages af koncernen Etex Group, dokumenterer for eksempel, hvilken påvirkning produktionen af det enkelte stykke materiale har på drivhuseffekt og vandmiljø. EDP-deklarerede materialer er en forudsætning for at kunne opnå et certifikat som DGNB Danmark, da analysen af et materiales livscyklus bruges til at udregne det samlede byggeris miljøbelastning. For eksempel er produkter fra Rockwool EDP-deklarerede til brug i Skandinavien. En ny dansk organisation kaldet EPD Danmark, drevet af byggebranchen, foretager EPD-analyser.

GreenBuilding
En certificeringsordning til erhvervsbygninger og institutionshuse, der dokumenterer, at et byggeri har mindst 25 procent lavere energiforbrug, end lovens energikrav var på det tidspunkt, hvor byggetilladelsen blev givet. Ordningen blev defineret i 2004 af EU-kommissionen for at mindske energiforbruget i offentlige bygninger og i erhverv, og siden 2008 har danske virksomheder haft mulighed for at tilslutte sig officielt. Ingen er forpligtet til at lade sig certificere, men for eksempel entreprenører kan vælge at blive officielle partnere, og det forpligter til, at mindst 75 procent af det byggeri, man fortager, skal overholde standarden. Skanska er et eksempel på en GreenBuildning-partner.

LCA
En forkortelse af Life Cycle Assassment eller livscyklusvurdering, som blandt andet foretages ud fra en international standard som ISO 140525. Med en livscyklusvurdering vurderer man det enkelte byggemateriales miljøbelastning, og en varedeklaration som EDP 14025 bygger på sådan en vurdering.

LCC
En engelsk forkortelse for livscyklusomkostninger. Ved hjælp af beregningsmetoder kan man udregne, hvor dyrt et emne er i samlede omkostninger, når man eksempelvis regner energiforbruget med.

LEED
Et amerikansk certificeringsværktøj til bæredygtigt byggeri. Standarden definerer, hvad bæredygtighed er i forbindelse med byggeri og i forhold til emner som fysisk placering, vandforbrug, energiforbrug, byggematerialer og indeklima.

Svanemærke
Som egentlig hedder Nordisk Miljømærknin. En kendt mærkning af dagligvarer blandt forbrugere, som også gør sig gældende som mærkning for byggematerialer som gulve, vinduer og byggeplader. Svanemærkede produkter skal leve op til et såkaldt vugge til grav-princip, hvor miljøbelastningen skal minimeres i alle faser fra anvendelse af råmaterialer og til bortskaffelse. Kriterierne for opnåelse af svanemærkning udvikles løbende af de nordiske lande.

Artiklen er en del af temaet Miljøbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141