Fremtidens supermarked er bæredygtigt
Koch Architekten 4greenArchitecture har samarbejdet med den tyske supermarkedskæde Rewe Group om udviklingen af fremtidens, grønne supermarked.
Hos Koch Architekten 4greenArchitecture har man 27 års erfaring med bæredygtig, grøn arkitektur, og projektet for Rewe var en mulighed for at påvirke en branche, der ellers har tænkt forholdsvis konservativt og ikke lagt så stor vægt på bygningernes standard og den arkitektoniske kvalitet, når det gælder nybyggerier.
Baseret på træ
Udfordringen med Rewe’s supermarked var at tænke bæredygtighed ind i alle aspekter af byggeriets livscyklus og i den daglige drift. På materiale-siden har det betydet et brud med flere traditionelle normer inden for supermarkedsbyggerier.
- Det altdominerende materiale i byggeriet er træ. Det har vi både brugt til de bærende konstruktioner og til tag og vægge. Selve den bærende konstruktion består af 12 limtræsbjælker, som er monteret med 6,38 meters mellemrum, fortæller Charlotte Juhl Koch fra Koch Architekten.
- Væggene er lavet som en træ-sandwich-konstruktion, og hulrummet mellem pladerne er fyldt med cellulose for at skabe den optimale isolering, tilføjer hun.
Solceller sørger for energien
Et andet bærende element i byggeriet er energiforsyningen. Her var målet, at dette supermarkedsbyggeri skulle være selvforsynende, og at det skulle ske med vedvarende energi.
- Hovedparten af energien kommer fra solcelleanlæg på taget og fra et geotermisk anlæg bestående af 12 varmepumper, som er placeret under parkeringspladsen, forklarer Charlotte Juhl Koch.
- Men det er ikke blot den vedvarende energiforsyning, der er med til at gøre byggeriet bæredygtigt. Supermarkedet er designet således, at det bruger 48 procent mindre energi end lignende standardbyggerier. Vi har arbejdet med typiske energislugere som belysning, hvor vi modsat de fleste andre supermarkeder bruger dagslys, som er langt det billigste og mest miljøvenlige alternativ – samtidig giver det den bedste, billigste og ikke mindst sundeste lyskvalitet for medarbejdere og kunder. En anden tung post i energiregnskabet er fryse- og kølesystemer, som vi har baseret på CO2, som ikke bidrager til nedbrydning af ozonlaget. Overskudsvarme fra kølesystemet lagres desuden i en buffer-tank og kan senere bruges til opvarmning af bygningen, fortsætter Charlotte Juhl Koch.
En vigtig messe
Byggeriet i Berlin stod færdigt den 5. november 2009, og siden har Rewe brugt designet til flere af kædens andre supermarkeder. Sideløbende er byggeriet blevet præmieret med flere udmærkelser; blandt andet ”Sustainia Best Building Solution”, og som den første detailbutik i verden blev Rewe’s supermarked tildelt certifikat i guld fra Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen’s Gold (DGNB) - den certificering som er ”vugge” for Bygningsstyrelsen og Green Building Council Danmarks nye bygningscertificering.
På Building Green-messen vil Charlotte Juhl Koch fortælle om samarbejdet med Rewe og Koch Architekten 4greenArchitecture´s arbejde med bæredygtigt byggeri, som er en hjørnesten i arkitektfirmaets virke.
- Bæredygtige, grønne arkitekturkoncepter som energieffektivitet, vedvarende energi og ikke mindst god driftsøkonomi i løbet af hele bygningens livscyklus er kriterier, som vi og byggebranchen for enhver pris skal leve op til i dag, forklarer Charlotte Juhl Koch.
- En del af succesen bag dette bæredygtige, grønne og energieffektive arkitektoniske koncept er samspillet imellem vores viden og praktiske erfaring indenfor integrale arkitekturløsninger, kombineret med de innovative og energirigtige byggematerialer og tekniske løsninger, som findes på markedet i dag. Økonomi og økologi er ikke nødvendigvis modsætninger! Vi er derfor også meget begejstrede for, at Danmark har fået en messe som Building Green i København, som bakker op omkring dette så vigtige tema, slutter hun.
Du kan høre Charlotte Juhl Koch på Building Green onsdag den 9. oktober kl. 15.00-15.30.