Grønt samarbejde kan ses på bundlinjen
Stigende råvarepriser betyder, at ressourceeffektivitet er en stadigt vigtigere konkurrenceparameter. Grøn Industrisymbiose giver idéer til, hvordan du kan etablere samarbejder om genanvendelse af restprodukter.
Danske virksomheder kan både modtage støtte og vejledning til at komme i gang med øget genanvendelse af materialer. Initiativet Grøn Industrisymbiose viser hvordan på dette års Building Green den 9. og 10. oktober.
Tjen penge på dit affald
Grøn Industrisymbiose er navnet på et initiativ lanceret i år som del af Grøn Omstillingsfond med det mål at skabe øget ressourceeffektivisering, flere miljøvenlige løsninger og skabe nye grønne arbejdspladser. Men grøn industrisymbiose er samtidig navnet på de samarbejder, som det er målet at etablere flere af.
Nærmere bestemt er en grøn industrisymbiose et kommercielt samarbejde, hvor den ene virksomheds affalds- og restprodukter bliver brugt som input i den anden virksomheds produktion. Hermed mindskes miljøbelastningen, og parternes konkurrenceevne forbedres. Men helt afgørende er det, at virksomhederne tjener på samarbejdet, forklarer Maja Lykke Lorenzen fra Grøn Industrisymbiose.
Hun forklarer, at en del danske firmaer allerede indgår i sådanne grønne industrisymbioser. Men tallet kan komme højere op, og firmaerne få endnu mere ud af de givtige samarbejder. Det håber Grøn Industrisymbiose at hjælpe dem på vej til. Første skridt på vejen for interesserede kan være seminaret Fra affald til morgendagens byggematerialer, Grøn Industrisymbiose afholder på dette års Building Green den 10. oktober. Her vil være konkrete cases og inspiration til, hvordan firmaer kan finde sammen.
Find en samarbejdspartner på stedet
Grøn Industrisymbiose står også bag en matchmaking event, der kommer i forlængelse af seminaret på Building Green. Fokus er på at finde forretningspotentialer hos de deltagende virksomheder ved øget genavendelse. Her skal de deltagende virksomheder derfor selv på banen med de ønsker og problemstillinger, de har i forhold til bedre udnyttelse af restprodukter.
- Vi ser på, hvad virksomhederne har af overskydende materialer, eller hvad de gerne vil aftage. Vi tilbyder sparring med medlemmer af vores task force på stedet, og vi finder forhåbentligvist frem til mulige samarbejdspartnere. Virksomhederne kan også komme i Grøn Industrisymbioses database og af den vej finde frem til en samarbejdspartner, forklarer Maja Lykke Lorentzen og understreger, at interesserede virksomheders oplysninger behandles fortroligt.
Tanken bag matchmaking-eventen er også at gøre virksomheder i byggebranchen opmærksomme på, at der er potentielle samarbejdspartnere på steder, de normalt ikke leder. Både andre steder i byggebranchen, men også i helt andre brancher.
Seminaret med matchmaking har stadig ledige pladser, så Maja Lykke Lorentzen opfordrer interesserede virksomheder til at tilmelde sig. Dog kræver det forudgående tilmelding. Sidste frist for online-tilmelding er den 8. oktober 2013.
Når interesserede firmaer har været igennem et forløb, hvor man afdækker mulighederne for at indgå i en industrisymbiose, kan de efterfølgende søge om tilskud til ekstra rådgivning, så de grønne og givtige planer kan blive en realitet.