23948sdkhjf

Vigtigt skridt mod psykiatribyggeri til 665 millioner kroner

Senere i september ventes udbuddet om at finde en totalentreprenør til det sat i gang

Sten for sten bygges rammen om et nyt psykiatrisk hospital i Viborg, som skal erstatte de eksisterende og utidssvarende rammer i domkirkebyen.

Onsdag 11. september nikkede Region Midtjyllands Udvalg for bæredygtighed, teknologi og anlæg ja til et dispositionsforslag om, hvordan det nye psykiatribyggeri skal se ud.

- Vi står med et stærkt udspil, der formår at etablere et trygt og moderne miljø, der skaber de bedste forudsætninger for patienternes bedring og personalets arbejdsvilkår – og samtidigt imødegår en lang række tekniske, økonomiske og anlægsmæssige krav, siger Henrik Gottlieb Hansen (S), formand for Udvalg for bæredygtighed, teknologi og anlæg, i en pressemeddelelse.

Ny Psykiatri i Viborg indeholder

  • Sengeafsnit for almenpsykiatri og retspsykiatri med samlet sengekapacitet til 96 patienter
  • Ambulante behandlingsområder, kliniske specialbehandlingsrum til ECT (elektrochok) og TMS (magnetterapi) behandling mv., kliniske støttefunktioner med idrætssal, patientskole mv. samt kontorarbejdspladser, møderum, personalefaciliteter, vagtværelser med mere.
  • Dertil muligheder for udvidelse af sengeafsnit og ambulant funktion, samt en mulighed for at etablere en gangbro i højden over vejen til somatikken, til anvendelse for patient og personalefærdsel
  • Psykiatrien forbindes med logistikforbindelse via tunnel til Hospitalsenheden Midt. Hvorfra hovedparten af de logistiske og tekniske ydelser forventes at komme. Der er aftalt fælles teknisk drift med Hospitalsenhed Midt.

Kilde: Region Midtjylland

Bag forslaget står totalrådgiver Rambøll med underrådgivere Link Arkitektur og SLA i samarbejde med Region Midtjylland.

Brugerinddragelse af personale, patienter og pårørende har ifølge regionen været centralt i udarbejdelsen af forslaget. 

Det samme har et fokus på at skabe et sammenhængende psykiatribyggeri med niveaufri og nem adgang til gårdhaver, frisk luft og lys, rolige opholds- og aktivitetsrum for det terapeutiske arbejde og rammer, der med lysindfald fra udearealerne og brede korridorer understøtter deeskalering og et behageligt miljø.

Udbydes som totalentreprise

Af mødereferatet fremgår det, at der i investeringsplanen for psykiatribyggeriet er prioriteret 665,5 mio. kr.

Regionsrådet skal behandle dispositionsforslaget 25. september, og vil her også tage stilling til udmøntningen af den samlede anlægsbevilling til byggeprojektet.

Umiddelbart efter regionsrådets behandling af dispositionsforslaget, bliver udbuddet om at finde en totalentreprenør sat i gang.

Kampmann-bygning

Ny Psykiatri Viborg opføres på et byggefelt i Søndersøparken, som i mange år har været centrum for den psykiatriske behandling. 

I byggefeltet ligger også to meget omtalte bevaringsværdige Kampmann-bygninger. Inden og under konkurrencefasen, samt i dispositionsprocessen, er muligheden for at bevare disse bygninger ifølge Region Midtjylland nøje undersøgt og den ene af bygningerne vil blive indarbejdet i etableringen af det nye byggeri.

- Der er ingen tvivl om, at det er en kompleks opgave at balancere de krav, fremtidens psykiatriske byggerier stiller, siger Henrik Gottlieb Hansen. 

- Med dispositionsforslaget som pejlemærke tror jeg på, at det lykkes at lave et byggeri, der har respekt for omgivelserne, men i sidste ende aldrig slipper sit hovedfokus: At have patientens tarv i centrum, fortsætter han.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

3.236