23948sdkhjf

Ørsted nedskriver med milliarder og taber på bundlinjen

Der er gang i vindforretningen og højere vindhastigheder end forventet har på den ene side gjort godt, mens forsinkelser på byggeriet af en omformerstation og et droppet prestigeprojekt koster

Ørsted har netop offentliggjort regnskab for Q2 2024 og første halve år af 2024. Det afslører en fremgang på driften - men en tilbagegang på bundlinjen i forhold til samme periode i 2023.

- Jeg er godt tilfreds med vores resultat. Driften kører godt, og især indtjeningen fra vores havvindmølleparker og dermed vores kerneforretning er steget, udtaler CEO Mads Nipper i en pressemeddelelse. 

Driftsresultatet (EBITDA) i første halvår udgjorde 14,1 mia. kr. mod 10,2 mia. kr. i samme periode sidste år, hvoraf 1,3 mia. kr. vedrørte en nettotilbageførsel af hensættelser til annullerede projekter. 

Havvind

Indtjeningen fra Ørsteds havvindmølleparker udgjorde 11,3 mia. kr., hvilket er en stigning på 2,3 mia. kr. i forhold til samme periode sidste år. 

Stigningen skyldes øget produktion fra havvindmølleparkerne Greater Changhua 1 og 2a, South Fork og Gode Wind 3, højere vindhastigheder, højere priser på de inflationsindekserede differencekontrakter og grønne certifikater.

- I første halvår har vi eksekveret på den opdaterede forretningsplan, som vi præsenterede i februar, og vi har idriftsat en kapacitet på næsten 2 GW vedvarende energi, hvilket betyder, at vi kan levere vedvarende energi til mere end 1,5 millioner husstande på tværs af tre kontinenter. Det er et væsentligt bidrag til Ørsteds langsigtede kapacitetsmål inden for vedvarende energi, udtaler Mads Nipper. 

Nedskrivninger og bundlinje

Resultatet på bundlinjen for halvåret lander på 931 millioner kroner mod 2,6 milliarder i 2023.

Det er i særdeleshed påvirket af, at Ørsted har foretaget nedskrivninger i første halve år, hvilket får en negativ effekt på -3,2 mia. kr.

Nedskrivninger primært som følge af beslutningen om ikke at gå videre med FlagshipONE (-1,5 mia. kr.)

En forsinkelse i anlægsarbejdet på onshore-transformerstationen til Revolution Wind (-2,1 mia. kr.), en opdatering af dagsværdimålingen af Ocean Wind havområderne (-0,6 mia. kr.) og en stigning i den lange rente i USA (-1,0 mia. kr. i alt for porteføljen i USA) har også spillet en negativ rolle og bidraget til nedskrivningerne. 

- Selv om Revolution Wind, et af vores havvindmølleprojekter i USA, viser god fremdrift i konstruktionen, er opførelsen af den landbaserede transformerstation til projektet blevet forsinket. Det betyder, at vi har skubbet den kommercielle driftsdato fra 2025 og ind i 2026, hvilket medførte en nedskrivning. Det er naturligvis utilfredsstillende, og vi arbejder fortsat målrettet på at reducere risikoen i vores portefølje, udtaler Mads Nipper. 

Forventninger

Ørsted fastholder forventningerne til ebitda for hele året på 23-26 mia. kr. eksklusive indtjeningen fra nye partnerskaber og effekten fra annulleringsomkostninger. 

- Vi har dog øget vores forventninger til Offshore og reduceret vores forventninger til Bioenergy & Other, oplyser selskabet.

Samtidig har Ørsted sænket forventningerne til bruttoinvesteringerne med 4 mia. kr. til 44-48 mia. kr. som følge af timingeffekter på tværs af projektporteføljen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093