23948sdkhjf

Museum drukner i støtte

Nye milliondonationer sikrer en udbygning af Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. Det samlede bidrag er nu på 160,5 millioner kroner, svarende til den forventede anlægssum

Havet har til alle tider formet formet Esbjerg, og Fiskeri- og Søfartsmuseet fortæller historien om havet og erhvervsaktiviteterne, som for mange er synonym med den vestjyske by.

Nu stiller fire fonde med dybe rødder i Esbjerg-området en samlet donation på 10,5 mio. kr., der sikrer finansieringen af en udbygning af Fiskeri- og Søfartsmuseets næsten 40 år gamle bygninger.

- Museet trænger bare enormt til at blive ombygget og udvidet. Det er bygget i 1968, og museumsverdenen og i særdeleshed det omgivende samfund har på alle måder udviklet sig siden, siger direktør Merete Jankowski i en pressemeddelelse.

Anlægssummen på projektet forventes at lande på 160,5 mio. kr. Det vestjyske museum har allerede sikret sig bevillinger på 150 mio. kr., så med udsigt til de nye fondsmidler er målet nået.

Bygget til en tredjedel af besøgstallet

Projektet drejer sig konkret både om en udvidelse og ombygning af de fysiske rammer, så der bliver bedre plads til de mange gæster, og en fornyelse af udstillingerne samt en helt ny afdeling for børn og unge.

- Museet blev oprindelig bygget til 50.000 gæster om året, i fjor havde vi 139.000, og det er på tide at forbedre især publikumsfaciliteterne med det største kulturbyggeri i Esbjerg nogensinde, fortæller Merete Jankowski.

Udbygningen skal samtidig ske i respekt for den oprindelige bygning tegnet af arkitekterne Halldor Gunnløgsson og Jørn Nielsen.

Indretningen i foyerområdet og flowet i museet ændres, det udendørs gårdrum mellem akvariet og sælariet overdækkes til udstillinger om ”Havets Bund”. Derudover skal laboratoriefløjen, hvis oprindelige funktion er flyttet ud af huset, fremover være ”Børnenes Museum for Havet”.

Projektet skal samtidig styrke museets bæredygtighed blandt andet ved at ombygge i stedet for at bygge nyt, ved at energirenovere og ved at anvende havvandskøling, har museet tidligere oplyst.

De støtter udbygningen af Fiskeri- og Søfartsmuseet

Esbjerg Kommune, A. P. Møller Fonden og Realdania støtter projektet med 50 mio. kr. hver især. 

Fire lokale fonde støtter med samlet 10,5 mio. kr. Claus Sørensens Fond med 5,0 mio. kr., Esbjerg Fonden bidrager med 3,5 mio. kr., Lida og Oskar Nielsens Fond med 1,0 mio. kr., og Johan Hoffmann Fonden stiller med 1 mio. kr.

Det samlede bidrag på 160,5 mio. kr. svarer til den forventede anlægssum.

Kilde: Fiskeri- og Søfartsmuseet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.103