23948sdkhjf

Sådan skabte Bjarke Ingels hold vækst og milliardomsætning i usikre tider

Samtidig tæt på fordobles overskuddet, der i seneste regnskabsår er landet på 124 millioner kroner

Arkitektvirksomheden BIG (Bjarke Ingels Group) har for første gang rundet en milliard kroner i omsætning.

Ifølge den årsrapport, som tegnestuen har offentliggjort, blev der i 2023 omsat for knap 1,06 milliarder kroner. Året før lå omsætningen på 858 mio. kr.

Også egenkapitalen og årets resultat får et ordentligt nøk opad. Overskuddet efter skat er således landet på knap 124 mio. kr. i 2023 mod 63,4 mio. i 2022 - der er altså tale om næsten en fordobling.

Resultaterne er realiseret, selvom byggebranchen - og især boligbyggeriet - i den seneste tid har været ramt af eksempelvis rentestigninger. 

Har spredt risikoen ud 

Netop derfor har virksomheden som en bevidst strategi spredt sine aktiviteter ud mellem mange segmenter, brancher, byggerier og lande. Og det altså den strategi, der nu giver pote.

"Langsigtede indsatser og investeringer i blandt andet infrastruktur og byplanlægning har været succesfulde, blandt andet opgaven med udvidelsen af Zürich Lufthavn, det store projekt med Toulouse hovedbanegård såvel som flere universitets- og campus projekter", lyder det i ledelsesberetningen.

Ledelsen forklarer videre, at det særligt er væksten indenfor de sektorer, der har skabt fundamentet for succesen.

Stadig årvågen

Samtidig understreger ledelsen i årsrapporten, at firmaets engagement i forskelligartede industrier og geografier gør dem mindre sårbare over for kriser og nedgange i enkelte regioner eller typologier.

"Men det betyder ikke, at vi som ledelse ikke bevarer vores årvågenhed i forhold til at agere i et bevægeligt og usikkert marked, som synes at være normen i disse år", hedder det. 

BIG - der har åbnet nyt hovedsæde i København – har mere end 700 ansatte og kontorer i New York, Barcelona, London, Shenzhen, Los Angeles, Oslo og Zurich.

Herfra arbejder de på projekter i Europa, Nordamerika, Mellemøsten og Asien. Tegnestuen er desuden kendt for projekter, der har affødt en del debat - blandt andet en stor skitseringsopgave med at udforme den flydende bydel Oxagon, der efter planen opføres som led i et futuristisk bysamfund Neom i Saudi-Arabien.

Neom-projektet er blandt andet kendt for bydelen The Line, der skal strække sig 170 km gennem ørkenen.

Bygherre er den saudiske kronprins bin Salman, der flere gange er blevet kritiseret for krænkelser af menneskerettighederne. Oxagon skal derimod, som Bjarke Ingels siger til Børsen, bygges i den anden ende af Neom-byen ved Det Røde Hav.

- Det er klart, der er mange ting, der kan ændres til det bedre i Saudi-Arabien, og vi har et ansvar for at sikre, at de opgaver, vi tager del i, bidrager til at skabe en positiv udvikling for landet og de mennesker, der kommer til at bo der. Når det er sagt, synes jeg, det vil være vanvittigt at holde sig helt væk fra Mellemøsten og Saudi-Arabien, hvor vi faktisk ser nogle reformer, som går den rette vej, siger han til mediet.

Større egenkapital

Selskabets ledelsesberetning fortæller, at BIG i sine bestræbelser på at bygge mere bæredygtigt har øget sit fokus på retningslinjerne i både FN's Verdensmål og de strømninger, der kommer fra EU i retning af brug af mere bæredygtige materialer, som Zürich Lufthavnen, der overvejende bliver bygget i træ, er et eksempel på.

Fremgangen i opgaveporteføljen satte sig ligeledes på selskabets egenkapital, der gik fra 328 mio. kr. i 2022 til cirka 450 mio. kr. sidste år.

Foruden en hel række udenlandseventyr var året også præget af begivenheder tættere på hjembyen. I efteråret kunne tegnestuen blandt andet indvie sit nye hovedkontor i Københavns Nordhavn, som stod færdigt efter seks års arbejde. Tegnestuens landskabsarkitekter står også for det grønne område, der kommer til at omkranse betonbygningen.

Samtidig forsøger også BIG - i lighed med andre dele af byggebranchen - at opnå større lighed i forhold til køn. I BIG's partnergruppe i København er der 33 pct. kvinder, mens tallet for koncernen globalt er 17 pct.

"Vi arbejder aktivt på at rekruttere flere kvindelige ledere, og vores aktuelle mål er, at vi har rekrutteret to kvindelige bestyrelsesmedlemmer, inden vi når til 2026", skriver BIG i sin ledelsesberetning.

Og hvad siger BIG's grundlægger Bjarke Ingels så om fremtiden?

Det har for Licitationen ikke været muligt at træffe arkitekten, men til Børsen siger han:

- Jeg har en bucket-liste af bygninger, jeg godt kunne tænke mig at få realiseret, inden jeg dør, og vi mangler i hvert fald stadig et nationalbibliotek. Og jeg kunne også godt tænke mig at bygge på Antarktis.

Licitationen arbejder desuden på at få en uddybende kommentar til regnskabet fra BIG's adm. direktør, Sheela Maini Søgaard.

BJARKE INGELS GROUP
Regnskabsår 2023 2022
Valuta mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 1.056,845 857,8
Bruttofortjeneste 691,1 540,1
Resultat af primær drift 742,9 588,2
Resultat før skat 170,7 92,7
Årets resultat 123,8 63,4
Egenkapital 450,3 328,4
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157