23948sdkhjf

Slår alarm: Alment byggeri risikerer stop ved udløb af særlov

Flere store bygherrer efterlyser en markant forøgelse af maksimumbeløbet, som almene byggerier skal holde sig inden for

Stigende priser på alt fra jern og stål til træ og betonelementer har for alvor udfordret byggebranchen de seneste år. Det har også ramt priserne for at bygge almene boliger. Nu efterlyser en række store private og offentlige bygherrer en permanent mulighed for at finansiere prisforøgelserne.

Siden efteråret 2022 har kommunerne dog kunne gå 20 pct. over det maksimumbeløb, som almene boligprojekter som følge af loven om almene boliger skal holde sig indenfor. Men ordningen om det forhøjede maksimumbeløb udløber denne sommer. Det kan blive en stopklods for opførelsen af mange almene boliger.

- Priserne til materialer og arbejdskraft er steget over de seneste år, og samtidig skal vi ved hjælp af nye materialer og processer søge at reducere CO2-udledningen i byggeprocessen – derfor bør politikerne se på muligheden for at hæve rammebeløbet, uden at det samtidig medfører huslejestigninger, siger adm. direktør i den private projektudviklerkoncern FB Gruppen, Hans-Bo Hyldig, i en pressemeddelelse.

- Det øgede rammebeløb skal dække prisstigningerne på løn og materialer, og så skal vi som private udviklere leve med en 0-forretning på de almene boliger, vi opfører som en del af en samlet bebyggelse. Det er vores bidrag til en blandet og social bæredygtig byudvikling, tilføjer han.

Opråbet om en ændring i finansieringsmulighederne kommer også fra boligorganisationen KAB, BL – Danmarks Almene Boliger samt Københavns Kommune.

Standby og stoppet

I København har prisstigningerne betydet, at byggeriet af almene boliger i disse år står i stampe. I 2022 og 2023 er der ibrugtaget henholdsvis 201 og 226 almene boliger, og forventningen til 2024 ligger på 361 nye almene boliger. 

Her har særlovgivningen været afgørende

Det forventes, at følgende syv almene boligprojekter i København realiseres med forhøjet maksimumbeløb: 

  • Rovsingsgade (Nørrebro, Domea)
  • Lønstrupgård (Vanløse, 3B)
  • Sundbo Seniorbofællesskab (Amager, Fsb)
  • Strandlodsvej 11B (Amager, 3B)
  • Generationernes Træhus (Ørestad, 3B)
  • Ved Amagerbanen Syd I (Amager, Samvirkende Boligselskaber)
  • Elleparken (Valby, Samvirkende Boligselskaber)

Kilde: Københavns Kommune

Særlovgivningen om maksimumbeløbet har været afgørende for, at syv almene boligbyggerier bliver til virkelighed i København. De syv projekter dækker over 141 ungdomsboliger og 249 familieboliger.

Hos boligorganisationen KAB foreslår adm. direktør Jens Elmelund også, at politikerne på Christiansborg hæver maksimumbeløbet med 20 pct.:

- Vores kunder i boligselskaberne er parate, og ventelisterne til en bolig er alenlange, men lige nu er den bitre virkelighed, at vi i KAB reelt ikke kan sætte gang i nye, almene boligprojekter. Ser vi på vores projekter, der er på standby eller stoppet, så er det en forøgelse på 20 pct., der er behov for, siger Jens Elmelund.

Nye udfordringer

De næste fem år er der planer om at opføre næsten 4800 nye almene boliger. Men det kræver, at maksimumbeløbet ændres, vurderer adm. direktør i brancheorganisationen BL – Danmarks Almene Boliger Bent Madsen:

- Der er oplagt brug for at hæve maksimumbeløbet for at få bygget de nødvendige almene boliger. Det gælder i København, men også andre steder i landet, siger Bent Madsen og tilføjer:

- Der er også generelt behov for at se på maksimumbeløbet i kølvandet på sidste uges aftalen om klimakrav i byggeriet, hvor grænserne for CO2-udledning ved nybyggeri skærpes. Det fordyrer i sig selv nybyggeriet, og derfor er det også aftalt, at der skal ses på maksimumbeløbet for nybyggeriet.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142