Lean-byggeri som vejen ud af krisen
Lean-tema: Byggeriets egen lean-variant er på stærk fremmarch oven på finanskrisen, fornemmer man i Teknologisk Institut.
Sådan siger Henriette Hall-Andersen, centerchef ved Teknologisk Institut om lean construction i byggeriet. Efter nogle års stilstand i udviklingen er byggeri-lean på stærk fremmarch igen, mener hun.
- Det mærker man på mange måder, især i interessen blandt entreprenører, men også en bygherre som Region Nordjylland, for eksempel, som nu skriver det ind i sine udbud og gør det ret konsekvent, siger hun.
Lean construction kom til verden i USA i 1997 og blev hurtigt populært i byggekredse. Men interessen kølnede igen, og det blev nærmest banket til døde, under finanskrisen, vurderer Henriette Hall-Andersen.
Men fra asken af finanskrisen er lean construction for alvor ved at rejse sig, fornemmer man nu i Teknologisk Institut.
- De virksomheder, som kom ud på den anden side med skindet på snuden har tydeligvis tænkt: "Kan vi gøre noget anderledes?" Og der er lean-værktøjerne oplagte.
Ikke som i industrien
Lean construction er ikke nøjagtigt lean, som det kendes fra fremstillingsindustriens verden; det såkaldte "Toyota-lean", som den navnkundige bilfabrikant blev berømt for, da en amerikansk trio af forfattere i 1990 udgav management-bestselleren "The Machine That Changed the World" og dermed gjorde lean-filosofien verdensberømt ved at blotlægge "Toyotas hemmelige våben", som forfattertrioen kaldte lean.
Byggeri-lean er alligevel afledt af fabriks-lean og bruger mange lean-metoder, men prøver at gøre det relevant for byggeprocesser.
Ifølge Henriette Hall-Andersen er der én særlig forskel på byggeri og fabriksindustri:
- I industrien standardiserer man en masse processer med lean-metoder, fordi produkter tit skal være ens, og derfor bliver man ved med at optimere sin proceslinje. Men det er jo yderst sjældent, at man laver det samme byggeprojekt to gange, siger hun.
I lean construction planlægger man processen, før byggeriet overhovedet går i gang, og man involverer alle aktører for blandt andet at aftale rækkefølgen i de opgaver, der skal udføres.
- Sådan finder man ud af, om man kan gøre ting smartere og for eksempel om man kan låne materialer eller udstyr af hinanden. Så får man typisk også mere spild ud af produktionen, siger hun.
Lean giver pålidelighed
Det går op for flere, at omlægning til lean kan betale sig, fornemmer Henriette Hall-Andersen. Tidligere var der større skepsis, men den møder hun næsten ikke længere, hævder hun.
Og det er ikke bare entreprenørerne, som tager det til sig. Flere bygherrer sætter pris på lean-byggerier.
- For det giver pålidelighed i processen, og de ved, at byggeriet har større chance for at blive færdigt til tiden, siger hun.
Kom i gang med byggeri-lean
Kendskabet er vokset betragteligt, erfarer Henriette Hall-Andersen, men det betyder ikke, at alle dermed bruger det, påpeger hun.
- Mange har en travl hverdag, hvor der ikke er tid til at tage den store, dybe indånding og tænke de store tanker, og så skal man også lade være og måske vente et halvt år, siger hun.
For at tilvælge byggeri-lean er noget, man virkelig skal mene. Som når man går på slankekur. Og lige som med slankekure kan det være formålstjenligt at have støtter omkring sig, som man kan have med Vægtvogterne, påpeger hun:
- Det er en god idé at alliere sig med sit netværk af for eksempel andre virksomheder. De kan hjælpe med at holde gejsten oppe, når man har en travl hverdag.
Når man så går i gang med sit lean-projekt, mener hun, det er vigtigt at tænke stort, men starte i det små.
- Det er helt små, banale ting, der kan give effekter, som man øjeblikkeligt kan se. Er der en lille ting i bilens indretning, som generer personalet?, for eksempel. Men de små ting skal altid indgå i det større perspektiv, hvor man ved nøjagtigt, hvor man vil hen. Så hvad er ens mål - vil man for eksempel mindske sit materialespild eller undgå at køre for mange gange i byggemarkedet?
Artiklen er en del af temaet Lean.