23948sdkhjf

"Mangelfuld rådgivning" bremser havneudvidelse i Aarhus: Nu beklager forvaltningen

Efter Aarhus Kommune i sidste måtte droppe planerne om en udvidelse af Aarhus Havn, er Teknik og Miljø-forvaltningen ude og beklage en mangelfuld rådgivning

I sidste uge kom det frem, at Aarhus Kommune måtte droppe en stor udvidelse af Aarhus Havn, efter Planklagenævnet gav lokale modstandere medhold i, at en eventuel udvidelse ville påvirke klimaet i Aarhus Bugt.

Afgørelsen var særligt en våd klud i hovedet på Teknik og Miljø-forvaltningen i Aarhus Kommune, som har rådgivet Aarhus Kommune, og derfor har haft en stor andel i, at lokalplanen, som kommunen vedtog, er blevet underkendt.

Og nu er de ude og beklage.

- Vi må desværre konstatere, at vores rådgivning af Aarhus Byråd ikke har levet op til vores standarder, siger konstitueret forvaltningschef Michael Tolstrup i Teknik og Miljø i en pressemeddelelse og uddyber:

- Vi har ikke i tilstrækkelig grad haft overblik over konsekvenserne af, at statens miljøkonsekvensvurdering blev forsinket, imens vores lokalplanarbejde fortsatte, og det har givet en række formelle mangler i vores lokalplan.

Han beklager på vegne af det, som Teknik og Miljø i pressemeddelelsen kalder for "mangelfuld rådgivning i forbindelse med havneudvidelsen i Aarhus".

- Det står ikke helt klart for os, hvordan vi rådførte os, og hvordan fejlene opstod, men vi bliver nødt til at erkende, at vi har lavet fejl, og det har jeg i dag beklaget over for forligskredsen bag havneaftalen.

Samtidig understreger Teknik og Miljø, at det nødvendige, faglige grundlag for en politisk beslutning har været til rådighed for politikerne og offentligheden under lokalplanarbejdet, men at det samtidig er klart, at de plandokumenter, som blev resultatet af den politiske aftale, "ikke har levet op til lovgivningen".

Men det fremgår ikke i tilfredsstillende grad af den lokalplan, som Aarhus Byråd har vedtaget, fortæller Michael Tolstrup.

- Det er vigtigt for mig at understrege, at vi på alle måder har belyst projektet og dets konsekvenser, så politikerne har været i stand til at træffe deres beslutning. Men det ændrer ikke på, at det formelle indhold i lokalplanen ikke er godt nok, og det hviler på vores skuldre alene, siger han slutteligt.

Manglerne i Aarhus Kommunes lokalplan for havneudvidelsen:

På tre punkter mener klagenævnet, at Aarhus Kommunes lokalplan ikke lever op til kravene. Det drejer sig om, at: 

  • Aarhus Kommune ikke har lavet en rummelighedsanalyse på kommunens samlede beholdning af arealer udlagt til erhverv. 
  • Aarhus Kommune ikke i tilstrækkelig grad har godtgjort nødvendigheden af landindvindingen. 
  • Aarhus Kommunes Miljørapport ikke opfylder lovgivningens krav.

Teknik og Miljø

Rådmand ønsker ekstern undersøgelse af lokalplan

Det virker oplagt at spørge, hvorfor Teknik og Miljø ikke selv forudså de problemer i lokalplanen, der efterfølgende tog livet af idéen om havneudvidelsen?

Det er tilsyneladende også det spørgsmål, som de stiller sig selv.

I hvert falder ønsker rådmand hos Teknik og Miljø Nicolaj Bang (K) at få foretaget en ekstern undersøgelse af, hvad der er gået galt. Derfor er der brug for hjælp udefra.

- Jeg synes ikke, at en forvaltning skal undersøge sig selv, når der er sket en fejl med så store konsekvenser, som det er sket her. I Aarhus Byråd skal vi have genoprettet tilliden til det system, der rådgiver os i det daglige, og der tror jeg ikke, at selvevaluering er vejen frem siger Nicolai Bang i en anden pressemeddelelse sendt fra Teknik og Miljø.

Mens Planklagenævnet underkendte i sidste uge den lokalplan, som skulle tillade byggeri på et nyt areal i Aarhus Bugten, var staten samtidig i gang med at behandle selvsamme ansøgning.

Her informerede Teknik og Miljø dog ikke forligspartierne om, at man ikke kunne lave den pågældende lokalplan uden statens tilladelse til havneudvidelsen og den tilhørende miljøkonsekvensrapport, der var i høring frem til fredag i sidste uge.

Det er blandt andet denne proces, som rådmand Nicolaj Bang ønsker at få et overblik over:

- Der er behov for, at vi får et mere klart blik på, om vi havde planfaglig viden og overblik nok i organisationen, og hvad baggrunden var for, at vi traf de beslutninger, vi traf. 

Han tilføjer:

- Vi er nødt til at komme et par spadestik dybere i den del af sagen, så vi får en mulighed for at forbedre os. Vi skal have set på vores organisering, og vores kompetencer i det lys, slutter Nicolaj Bang.

Hvem der skal stå for den eksterne undersøgelse, og hvornår den ventes afsluttet, melder Teknik og Miljø intet om.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203