NCC-selskab går i dybden under stor fodboldarena
Om to år skal tusindvis af fodboldfans juble og græde, når de lokale helte spiller på et spritnyt fodboldstadion for enden af Stadion Allé i Aarhus. Men først skal fundamentet under det aarhusianske fodboldflagskib på plads.
Hercules Fundering, en del af NCC, har derfor kørt de store boremaskiner ind på byggepladsen for at begynde funderingsarbejdet til det kommende stadion, med plads til 22.000 siddende tilskuere og op til 24.000 tilskuere i alt.
- Det er altid spændende at være med i et ikonisk byggeprojekt som dette i Aarhus. Vi har et tæt samarbejde med A. Enggaard og kan drage fordel af de gode erfaringer fra tidligere projekter som Incuba og Sydhavn, som også ligger i Aarhus, siger Jeppe Mansfield Nygaard, produktionsleder i Hercules Fundering, NCC Infrastructure.
Funderingsarbejder indebærer blandt andet etablering af 24 enkeltstående pæle med en diameter på 620 mm og armeringskurve, der skal understøtte de høje, slanke og buede søjler – Et af stadionets mest karakteristiske og iøjnefaldende arkitektoniske træk.
Ud over de enkeltstående pæle skal Hercules Fundering også etablere en sekantpælevæg, som vil bestå af cirka 300 pæle med samme diameter.
Hercules Fundering forventer at afslutte funderingsarbejdet i begyndelsen af juli 2024.
Skånsom funderingsmetode
Foran stadion bevares Høgh-Hansens historiske og fredede røde bygning, Stadionhallerne. Dette kræver en skånsom funderingsmetode for at minimere vibrationer og dermed beskytte det gamle byggeri.
Rent praktisk består arbejdet i at bore et hul ved hjælp af en boresnegl og stålcasing. Boresneglen er med til at fjerne jorden fra borehullet, hvor stålcasingen sikrer, at hullet ikke styrter sammen og hjælper samtidig med at bane vejen for boreudstyret ned igennem lagene. Når borearbejdet er færdigt, bliver hulrummet fyldt op med beton og armering, og pælen er færdig.
- Funderingsmetoden er meget velegnet i områder, hvor der i forvejen er bygninger. Borede pæle belaster nemlig nærområdet i mindre grad, når det kommer til støj og vibrationer, i forhold til traditionelle metoder som at banke pæle ned, forklarer Jeppe Mansfield Nygaard.
Det nye stadion opføres i et partneringsamarbejde mellem Aarhus Kommune som bygherre, Team Zaha Hadid som totalrådgiver og A. Enggaard som hovedentreprenør.
Hvis alt går efter planen, kan fløjten lyde til den første kamp på det nye stadion midt i 2026, klar til at skabe en fantastisk fodboldstemning.