23948sdkhjf

International interesse: Tre grupper vil rense op ved Høfde 42

Firmaer fra ind- og indland er i spil til at fjerne et af de største og mest berygtede giftdepoter i Danmark. Nu er det økonomiske loft på udbuddet fjernet

Et af landets største giftdepoter, de mere end 100 ton forurenende stoffer i ved Høfde 42 på Harboøre Tange, er stadig interessant for danske og internationale firmaer.

Efter et genudbud af oprensningen med prækvalifikation har alle tre hold med henholdsvis Arkil, Fortum Waste Solutions og Krüger i front budt på opgaven. Med på holdene har de partnere og eksperter fra Belgien, Sverige, Tyskland og USA.

Det konstaterede Region Midtjylland onsdag, hvor der var der frist for at give tilbud på at rense generationsforureningen ved Vesterhavet.

- Nu skal vores fagfolk i gang med at vurdere tilbuddene, og så må vi se, om alle tilbud lever op til kravene i udbuddet. Det er vi klogere på om en måneds tid, siger formand for Region Midtjyllands udvalg for regional udvikling Bent Graversen (V), i en pressemeddelelse.

De tre bydende virksomheder og deres støttende virksomheder

  • Arkil A/S (DK) med de støttende enheder Haemers Technologies SA (Belgien) og WSP Danmark A/S (DK)
  • Fortum Waste Solutions A/S (DK) med de støttende enheder DGE A/S (DK), Econ Industries Systems GmbH (Tyskland) og Fortum Waste Solutions AB (Sverige)
  • Krüger A/S (DK) med de støttende enheder Rambøll Danmark A/S (DK)  og TerraTherm Inc. (USA)

Kilde: Region Midtjylland

I maj 2023 blev det vurderet, at alle tre virksomheder kunne leve op til skærpede krav blandt andet om at bruge opvarmning (termisk oprensning) til at fjerne forureningen på stedet. 

Det er første gang, der skal løses så kompleks en oprensningsopgave i Danmark, og i udbudsproces har der blandt andet været forhandlinger med de bydende virksomheder.

375 millioner var ikke nok

Udvælgelsen af de tre hold er en gentagelse af et tidligere udbud på samme område. 

I efteråret 2022 måtte Region Midtjylland således konstatere, at det første udbud skulle gå om. Inflation og energiprisernes himmelflugt betød, at det næsten afsluttede udbud ikke kunne holdes inden for den økonomiske ramme på 375 mio. kr.

Nu er det økonomiske loft fjernet i det nye EU-udbud, og samtidig påhviler en større del af risikoen ved udsving på energipriserne Region Midtjylland som bygherre på oprensningen.

- Det har været helt nødvendigt at fjerne det økonomiske loft, hvis vi overhovedet skulle have miljøvirksomheder til at byde på opgaven, siger Bent Graversen og uddyber:

- Ved ikke at sætte et prisloft forventer vi at få et langt mere realistisk bud på, hvad det koster at løse den teknisk krævende og komplekse oprensning af kemikaliedepotet. Vi ved, at det bliver meget dyrere end de 375 mio. kr., men hvor meget, finder vi ud af, når tilbuddene i slutningen af februar er gransket.

I finansloven for 2023 var der en særskilt hensigt om, at en fordyrelse af Høfde 42-oprensningen skal finansieres med midler fra "det grønne råderum".

Forsinkelse

Allerede i 2020 blev det besluttet fra Christiansborg, at Høfde 42 skulle renses. Som beskrevet for en uge siden er der stadig ikke en klar plan.

Først omkring marts vil Region Midtjylland sætte navn på virksomhederne, som har vundet udbuddet, samt fremlægge økonomien bag oprensningen.

Først når udbuddet er færdig og virksomheden, der skal stå for oprensningen, er fundet kan der søges miljøgodkendelser, og det kan tage op imod et år at få.

Bent Graversen har forklaret, at forsinkelserne hænger sammen med, at der skal være helt styr på økonomien, før regionen vil gå videre i processen.

Forureningen ved Cheminova

Cheminovas deponering af kemikalieaffald ved Høfde 42 på Harboøre Tange skete i 1950’erne og 60’erne med tilladelse fra staten, som også selv deponerede kemikalieaffald på stedet. Opgaven for oprensningen er placeret ved Region Midtjylland.

Giftdepotet på Høfde 42 blev i sommer/efterår 2006 indkapslet med en 600 meter lang og 14 meter dyb jernspuns, der sikrer Vesterhavet mod udsivning af forurening. Spunsvæggen blev finansieret af Ringkjøbing Amt og staten.

Det er vurderet, at kemikaliedepotet i dag indeholder over 100 tons forurenende stoffer, herunder syv tons kviksølv. Størstedelen af forureningen består af stoffet parathion, der blandt andet har været brugt til insektbekæmpelse i landbruget.

I december 2020 besluttede partierne bag Finansloven 2021, at der skulle afsættes 630 mio. kr. over fem år til den første fase af en oprensning af generationsforureninger i Danmark. I denne fase skal der blandt andet renses op på Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund på Harboøre Tange. Desuden giver Auriga Industries A/S (tidl. ejer af Cheminova), der er et datterselskab under Aarhus Universitets Forskningsfond, et engangsbeløb på 125 mio. kr. til oprensningen. I 2019 blev der desuden øremærket 50 mio. kr. på finansloven til forureningerne ved Harboøre Tange.

Der kendes i dag 10 generationsforureninger i Danmark. Tre af dem ligger på Harboøre Tange syd for Thyborøn i Vestjylland og stammer fra kemikalieproduktion fra virksomheden, som dengang hed Cheminova.

Kilde: Region Midtjylland

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.103