23948sdkhjf

Krakket husbygger: Millionkrav fordoblet

Krav fra håndværkere, underleverandører og staten mod konkursramte Hansen Huse er nu vokset til mere end tidligere forventet

Kravene mod Hansen Huse A/S er vokset markant, siden kuratorerne i november gjorde status efter det konkursramte typehusfirma

På det tidspunkt havde konkursen været en realitet i en måneds tid, og håndværkere, bygherrer og andre underleverandører havde fremsat krav svarende til cirka 9,5 mio. kr. mod det Kolding-baserede firma.

- Siden sidste status, som blevet givet i forbindelse med den såkaldte kreditorinformation, har det offentlige rettet krav mod konkursboet for cirka 5 mio. kr. Dertil er der kommet yderligere krav fra bygherrer håndværkere og underleverandører, så vi samlet ender på cirka 20 mio. kr., siger kurator på konkursboet, advokat Jan Bruun Jørgensen fra Andersen Partners, til JV.dk.

Allerede i november fortalte Jan Bruun Jørgensen, at han på baggrund af information fra firmaets ledelse forventede krav på 16 mio. kr.

Nu kan kuratoren også oplyse til det lokale medie, at Hansen Huse A/S havde et udestående med ejerkredsen; David A. Brandt Klug, Steffen Højer Hansen og Mark Højer Hansen.

Moderselskabet stillede kaution og kapital

Trioen ejer også moderselskabet, Hansen Gruppen ApS, som kører videre. Den seneste tilgængelige årsrapport, der dækker regnskabsåret 2021/22, viser et underskud på 10,5 mio. kr. efter skat. Året før var der et overskud på 1,6 mio. kr.

”Udbruddet af krigen i Ukraine har medført en række udfordringer, som vurderes at have forårsaget betydelig indflydelse på efterspørgselsforholdene på det marked, som koncernen befinder sig på. Krigen har medvirket til inflation og forringede lånebetingelser for husbyggere, hvilket har medført opbremsning i markedet,” skriver ledelsen om årets udvikling.

Moderselskabet havde også stillet kaution og selskabskapital for alt mellemværende med banken i Hansen Huse A/S, viser årsrapporten. Dette bankmellemværende udgjorde 28,6 mio. kr. på statusdagen.

Koncernen var også part i syv igangværende retssager, en del med Hansen Huse A/S som par, fremgår det i årsrapporten.

Hansen Gruppen ejede - foruden Hansen Huse A/S –100 pct. af datterselskaberne Hansen Ejendomme ApS og Elkærholmparken 2-8 Vester Nebel ApS.

Langt tilløb til konkurs

Efter længere tid med problemer blev Hansen Huse taget under kom under konkursbehandling ved Skifteretten i Kolding den 3. oktober 2023. Selskabets senest tilgængelige regnskab, der dækker 2021-22, viste et underskud på cirka 12 mio. kr. efter skat. Det åd egenkapitalen og lidt til, så den var negativ med 3,6 mio. kr.

Allerede i oktober 2022 meddelte Hansen Huses ledelse, at firmaet opgav at opbygge en position på markedet for nybyggede typehuse til private trods længere tids arbejde. Allerede i foråret var aktiviteterne  sat på vågeblus.

Spørgsmål om fejl og mangler, betalinger og alt andet, husbyggerens kunder stod med, hang derfor i uvished.

Markedet er dykket drastisk

Hansen Huse A/S er langt fra det eneste typehusfirma, som har været ramt af problemer og krak. 

Som Licitationen - Byggeriets Dagblad beskrev i efteråret, er en stribe af husbyggerne bukket under i form af konkurs

Branchen har været voldsomt udfordret af - før prisstigningerne for alvor satte ind - at man i stor stil indgik aftaler om at bygge nye huse til en fast pris for de private bygherrer. Hos flere husbyggere løb disse aftaler over både et år og i nogle tilfælde halvandet år frem i tiden.

De tørre tal illustrerer også udfordringen, husbyggerne står overfor. De seneste to år er markedet for nye parcelhuse reduceret markant. Som tidligere beskrevet blev der i september 2023 sat gang i byggeriet af 328 nye parcelhuse - i september 2021 var tallet 724.

Husbyggere rammer ”et lavpunkt”: Mere end hver anden ordre er væk

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125