23948sdkhjf

DI Byggeri kritisk over for EU-aftale om energirenovering

Europa-Parlamentet og medlemslandene er blevet enige om et nyt bygningsdirektiv. Det burde have været mere ambitiøst, lyder det fra DI

Mens der er glæde at spore hos Europa-Parlamentet over et nyt revideret bygningsdirektiv, lyder der noget anderledes toner fra DI Byggeri.

- I DI havde vi gerne set et mere ambitiøst bygningsdirektiv, men det er et vigtigt skridt i den rigtige retning, lyder det fra Anders Stouge, direktør i DI Byggeri.

Derfor er han også positiv over, at direktivet skal genbesøges i 2028. Anders Stouge, der også er vicedirektør i DI, understreger, at implementeringen nu bliver afgørende.

- Det er fint, at der er landet en aftale i Bruxelles, men det kræver national handlekraft fra medlemsstaterne nu, udtaler han.

Selve aftalen, altså det nye bygningsdirektiv, indeholder rammer for, hvordan medlemsstaterne skal hente deres energioptimeringer.

Medlemslandene skal sikre, at beboelsesbygningerne reducerer det gennemsnitlige energiforbrug med 16 procent i 2030 og med 20-22 procent i 2035.

Lidt mere end halvdelen, 55 procent, af energireduktionen skal opnås gennem renovering af de bygninger, der klarer sig dårligst.

Når det gælder minimumsstandarder for energimæssig ydeevne (MEPS) i erhvervsbygninger, skal de ligge over de 16 pct., der har den dårligste ydeevne inden 2030. I 2033 skal det ligger på over 26 pct.

Danmark skal gå forrest

- Bygningsdirektivet har været en lang sej kamp og uden tvivl en af de sværeste love i EU’s Green Deal. Jeg var gerne gået længere, men nu har vi et bygningsdirektiv med mere sol på bygningerne, færre fossile brændsler og ikke mindst, at vi kigger landene over skulderen, så de implementerer, hvad vi har vedtaget, udtaler Morten Helveg, medlem af Europa-Parlamentet for Radikale Venstre og medforhandler på bygningsdirektivet.

I DI Byggeri ærgrer det også Anders Stouge, at flere medlemslande allerede har indikeret, at de ikke har tænkt sig at følge trop.

- Vi håber, at Danmark kan gå forrest og vise det gode eksempel på implementering. Ved at gøre bygninger til helte i den grønne omstilling snarere end skurke kan vi bidrage til vores fælles mål om en mere bæredygtig fremtid, lyder det.

Bygningsdirektivet er et af flere delelementer, der sammen skal sikre, at EU når sit mål om at mindske udledningen af drivhusgasser med 55 pct. i 2030 sammenlignet med 1990.

I EU er 40 pct. af energiforbruget og 36 pct. af de energirelaterede udledninger af drivhusgasser knyttet til bygninger. Derfor er det et af de vigtigste direktiver for Europas grønne omstilling

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073