Alternative energiformer centralt i nyt 5.500 m² domicil
Sydfyns Elforsynings nye domicil i Svendborg opvarmes med jordvarme, en af mange alternative energiformer, der er indarbejdet i bygningen kaldet Vores Lys.
Sydfyns Elforsynings nye domicil Vores Lys udnytter bæredygtige energiformer som sol, vind og jordvarme. Fem 60 kW-varmepumper fra Vølund Varmeteknik henter energi ud af undergrunden gennem 10.000 meter jordslanger.
Som en del af sin grønne firmapolitik ønsker Sydfyns Elforsyning at bidrage til et bæredygtigt miljø og promovere alternative energiformer. I Vores Lys kan borgerne på Sydfyn hente inspiration til alternative miljø- og energikilder via en række udstillinger i huset.
- Med dette byggeri går vi selv forrest. Solcellerne på taget producerer ca. 20 procent af vores elforbrug, og snart får de forhåbentlig følgeskab af husstandsvindmøller. Hertil kommer, at 10.000 meter jordslanger henter energi ud af undergrunden og leverer varme til hele bygningen og varmt vand i hanerne. Når der er behov for køling af huset, kan varmepumperne "vendes" og sende overskudsvarmen retur til jorden, hvor den "opbevares" til senere brug, forklarer ingeniør Jesper Hedemark Hansen fra Sydfyns Elforsyning.
10.000 meter slanger til jordvarme
I kælderen minder teknikrummet mest af alt om maskinrummet på et stort skib. Blikkenslagernes Aktieselskab har leveret fem 60 kW-varmepumper fra Vølund Varmeteknik, og de springer i øjnene blandt varmtvandsbeholdere og buffertanke.
- Der er god økonomi i jordvarme. Virkningsgraden er høj, og vi får cirka fire gange så meget energi ud af dem i form af varme eller køling, som der tilføres i el for at drive selve pumperne, siger Jesper Hedemark Hansen.
Lavt energiforbrug
Vores Lys er fremtidssikret på flere måder. Det er opført som et lavenergiklasse 2015-byggeri, hvor der energimæssigt må bruges 50 kWh pr. kvadratmeter pr. år til opvarmning, ventilation, køling, varmt vand og belysning.
- Huset er delt ind i flere zoner og har intelligent styring af alt fra lys, varme og ventilation. Eksempelvis reguleres luftskiftet i hvert rum af temperatur, CO2-niveau og bevægelsesmeldere. På taget er der græs og urter. Det er med til at tilbageholde regnvand, før det ledes videre til en sø og et overfladebassin, fortæller Jesper Hedemark Hansen.