23948sdkhjf

KHR skal tegne fremtidens retspsykiatri

Region Hovedstaden har udpeget vinderen af arkitektkonkurrencen Ny Retspsykiatri Sct. Hans. Et projekt til 500 millioner kroner.
Fra 2018 vil de retspsykiatriske patienter på Psykiatrisk Center Sct. Hans ikke alene få behandling i form af medicin og terapi. De vil også blive hjulpet tilbage til livet igen af den arkitektur, som de vil være omgivet af døgnet rundt – en helende arkitektur i pagt med naturen ved Roskilde Fjord.

Det blev slået fast onsdag, da vinderen af arkitektkonkurrencen Ny Retspsykiatri Sct. Hans i Roskilde blev offentliggjort, få hundrede meter fra den skrånende 40.000 kvadratmeter store grund, hvor Danmarks største retspsykiatriske center skal ligge.

Totalrådgiver KHR Arkitekter løb af med sejren i forhold til de to andre finalister – arkitektfirmaet C.F. Møller og Arkitema Architects – og får nu æren at stå for at skabe det byggeri, der kommer til at udgøre 25.000 kvadratmeter af grunden. En halv milliard kroner er øremærket til projektet, der i 2018 skal munde ud i Danmarks største retspsykiatriske center med i alt 126 sengepladser og 300 arbejdspladser.

- Det er en stor dag for Region Hovedstaden. En stor dag for vores patienter i retspsykiatrien, og en stor dag for personalet her på Psykiatrisk Center Sct. Hans. Vi glæder os til at projektet bliver en realitet. Og vi glæder os til at kunne tage det i brug og udnytte de mange nye muligheder, det skaber for behandlingen af vores retspsykiatriske patienter, udtaler Martin Lund, der, som direktør ved Region Hovedstadens Psykiatri, får hovedansvaret for at bygge og drive det kommende retspsykiatriske center.

Tårnhøj sikkerhed uden pigtråd og hegn
Forslaget fra KHR Arkitekter vandt, fordi dets arkitektur og indretning på bedste vis gør det muligt at indfri de visioner, Region Hovedstaden har for fremtidens retspsykiatri.

KHR Arkitekter har formået at skabe et bygningsværk med en høj grad af sikkerhed uden brug af hverken pigtråd og hegn – centret er sikret mod absenteringer ved at placere bygningerne på en måde, så de tilsammen danner en effektiv indhegning. Bebyggelsen på tegnebrættet virker dog på ingen måde klaustrofobisk, for uanset hvilken vej, blikket vender, øjner man den grønne aktivitetspark, som bygningerne omkranser, eller den omgivende natur.

- Vi har lavet et byggeri, der fremstår som åbent for borgerne, selv om det ikke er tilgængeligt og som på den anden side giver patienterne en oplevelse af at være en del af omverdenen, selv om de ikke kan nå derud. Vi har bevidst forstærket det landskabelige træk helt ind til sengestuerne, så patienterne hele tiden føler, at de er i kontakt med udsigt og fjord, så de ikke bare er et nummer på en lang gang, siger Mikkel Beedholm, der er partner i KHR Arkitekter.

Ankomstbygningen og sengeenhederne er koblet sammen af en indendørs U-formet havegang, der løber langs parken og forbinder samtlige fællesaktiviteter i anlægget. Følger man havegangen, vil man altså komme til at opleve aktiviteterne – enten som deltager eller som tilskuer.

Udover KHR Arkitekter består vinderteamet af underrådgiverne Rubow Arkitekter, Oluf Jørgensen Rådgivende Ingeniørfirma, Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniørfirma, WSP UK og Opland Landskabsarkitekter.

Om KHR Arkitekter:
Tegnestuen blev grundlagt som Krohn & Hartvig Rasmussen i 1946 af Gunnar Krohn og Eigil Hartvig Rasmussen, blev omdøbt til KHRAS i 1988 og skiftede til det nuværende navn i 2002. Efter en række førstepræmier i nordiske arkitektkonkurrencer udviklede firmaet sig i 1960'erne til at blive et af Skandinaviens største arkitektfirmaer. Blandt de tidlige værker kan nævnes Arlanda Lufthavn, Hvidovre Hospital og Odense Universitet.

I dag er KHR arkitekter kendt for flere prisvindende projekter som Københavns Metro, Bang & Olufsens hovedsæde, Københavns Universitet Amager (KUA), Biocenter, Fiberline og Hellig Kors Kirke i Jyllinge. Flere af byggerierne er blevet nomineret til den europæiske arkitekturpris Mies van der Rohe-prisen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094