Unikt samarbejde skal styrke el-branchen
Tekniq og Dansk El-forbund (DEF) er gået sammen i et unikt visionssamarbejde, som skal styrke hele el-branchens konkurrenceevne og markedsposition.
- Lykkes visionen, vil elbranchen i fremtiden have en nøglerolle i at sikre effektiv energianvendelse i bygninger, anlæg og produktion samt øge komforten i hverdagen gennem automatisering, som kombinerer den nyeste teknologi og godt håndværk. Målet er, at elbranchen bliver en væsentlig motor for samfundets udvikling og ikke blot en branche, der driver med strømmen, siger formanden for Dansk El-forbund, Jørgen Juul Rasmussen.
Og udfordringer er der nok af:
- Markedet for el-installationer ændrer sig. Mens mængden af traditionelle el-installationsopgaver ligger på et rimelig konstant niveau, så forventer vi en markant vækst i efterspørgslen efter specialer som kommunikation/data, automatisering og energieffektivisering. Samtidig skal vi til at indstille os på, at kunderne efterspørger 24-7-service og totalløsninger. Så de udfordringer, vi kommer til at stå over for i fremtiden, er ganske anderledes end dem, branchen hidtil har stået i, siger administrerende direktør i Tekniq, Niels Jørgen Hansen.
Produktiviteten skal forbedres
Et af de konkrete mål i visionen er, at produktiviteten skal øges med 50 procent over de kommende ti år. Den målsætning indfries, ifølge Jørgen Juul Rasmussen, blandt andet gennem styrket ledelse og planlægning i virksomhederne:
- Et så ambitiøst produktivitetsmål betyder ikke, at de ansatte skal arbejde 50 procent hurtigere. Men vi skal arbejde smartere, og det kræver en mere strategisk tænkning i virksomhederne, som rækker videre end til bare at vide om tirsdagen, hvad man skal lave om onsdagen.
Skal være lettere at tilpasse løn efter opgaven
Derudover er organisationerne enige om, at de eksisterende løn- og aftalesystemer skal udvikles ligesom det skal være lettere at differentiere løn efter forskellige opgaver og medarbejderprofiler. Endelig skal virksomheder og medarbejdere i fællesskab udvikle en mere resultatorienteret kultur.
Et andet mål er, at kompetencerne på medarbejder- og virksomhedsniveau skal udvikles:
- Det er et fælles ansvar. Vi skal blandt andet sikre, at det er de bedst egnede unge, som vi tilbyder en praktikplads, og i den sammenhæng er det afgørende, at der også fra politisk side gennemføres initiativer, der sikrer, at de unge er uddannelsesparate inden de søger mod erhvervsuddannelserne. Til gengæld vil vi så arbejde for, at lærlingeuddannelserne får mere fokus på hele tekniske løsninger, siger Niels Jørgen Hansen.
Endelig vil de to organisationer arbejde for at styrke elbranchens profil og synliggøre den værdiskabelse, som elbranchen leverer.