Ikke set før i Danmark: Boliger til kemikalieoverfølsomme
I Lisbjerg nær Aarhus vil Boligforeningen Ringgården opføre 50 boliger, der bliver noget ganske særligt usædvanligt. Det er kun er anden gang på europæisk jord og første gang i Danmark, at der opføres boliger, som er direkte tiltænkt mennesker med mangeartet kemikalieoverfølsomhed.
Indeklimaet i de bygninger, vi opholder os i, påvirker os alle. Men for mennesker med MCS (Multiple Chemical Sensitivity; mangeartet kemikalieoverfølsomhed) kan indeklimaet være afgørende for deres livskvalitet.
- I Ringgården har vi stort fokus på godt indeklima og sunde materialer i vores bygninger, og det var derfor oplagt for os at gå nysgerrigt ind i projektet, da muligheden bød sig. Mennesker med MCS har mange udfordringer i dagligdagen, som vi skal tage hensyn til i byggeriet i det omfang, det er muligt, siger direktør i Ringgården Martin Hersom Bien i en pressemeddelelse.
Danske forskere mener, at omkring 150.000 borgere er generet af allergi i så svær en grad, at det påvirker deres trivsel i dagligdagen.
Til gavn for alle
Projektet kræver megen nytænkning, da der i sagens natur er begrænset viden og erfaring på området.
I konventionelt byggeri anvender man ofte mange stoffer og materialer, der selv i meget små koncentrationer kan påvirke mennesker med MCS. Men lykkes man med at udvikle boliger, hvor mennesker med diagnosen kan trives, tager man samtidig et vigtigt skridt på vejen mod en sundere boligarkitektur til gavn for alle.
Projektet er et samarbejde mellem en bred skare: Boligforeningen Ringgården, Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital, Københavns Universitet, Lybech Landskab, ReVærk Arkitektur, Loop Architects, Artelia, Foreningen Sunde Boliger og MCS Foreningen.
Realdania støtter projektet, der – udover opførelsen af boliger – kan bidrage med vigtig viden om allergi- og MCS-venlige boliger.
Viden til hele branchen
Håbet er, at boligerne kan gøre en forskel for mennesker med mangeartet kemikalieoverfølsomhed, og derfor er det vigtigt at dokumentere boligernes effekt. Aalborg Universitetshospital vil igangsætte et forskningsprojekt, der skal følge de nye beboere i to-tre år efter indflytningen.
Beboersammensætningen vil primært bestå af beboere, der har en MCS-diagnose, men der vil forventeligt også være beboere med allergier. Den indsamlede viden om boliger til personer med MSC vil blive gjort tilgængelig for hele branchen.