Tekniq Arbejdsgiverne lancerer talentprogram for særligt dygtige elektrikere

I løbet af efteråret og vinteren bliver tre hold af de dygtigste lærlinge sendt ud i verden for at se, høre om og ikke mindst arbejde med, hvad der lige nu er cutting edge inden for branchen.
I samarbejde med Signify, Schneider og ABB udbydes tre selvstændige faglige uddannelsesforløb, der kommer til at byde på unikke oplevelser på test- og democentre rundt om i Europa.
Programmet, der er blevet til i samarbejde mellem TEKNIQ Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund, er skræddersyet til talenterne og skal fungere som et fagligt springbræt, så nutidens superlærlingene kan blive fremtidens specialister.
- Det er vigtigt at give vores unge talenter motivationen til at gå længere, følge deres faglige nysgerrighed og stræbe efter at blive de bedste inden for deres felt. Tina Voldby, underdirektør i Tekniq Arbejdsgiverne
Det er ifølge Tina Voldby, der er underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, afgørende for både lærlingene, virksomhederne og branchen som hele, at vi tør række ud efter den viden, der kommer til at være fundamentet for fremtidens samfund:
- Det er vigtigt at give vores unge talenter motivationen til at gå længere, følge deres faglige nysgerrighed og stræbe efter at blive de bedste inden for deres felt. Derfor er det også vores pligt at blive ved med at inspirere dem og vise de muligheder branchen byder på i fremtiden, siger hun til brancheorganisationens hjemmeside, hvor hun uddyber:
- Det kan vi ikke gøre alene, så en særlig tak til vores medlemsvirksomheder og leverandørerne, der bidrager til, at vi kan sende lærlingene ud i verden og få den opkvalificering, der i sidste ende også kommer virksomhederne selv til gavn.
De tre forløb
- Design og styring af lys (Signify): På dette forløb får deltagerne indblik i moderne og højteknologisk belysning i Signify’s lyslaboratorium, ligesom de får mulighed for at teste lysindstillinger i forskellige miljøer. Forløbet strækker sig over 2 dage i Eindhoven, Holland, i oktober 2023.
- Intelligente bygningsinstallationer (Schneider Electric): På dette forløb får deltagerne indblik i avanceret KNX-teknologi og programmering, som de kommer til at afprøve i Schneider Electrics democenter. Forløbet strækker sig over 2 dage i Danmark og 3 dage i Grenoble, Frankrig, i november 2023.
- Automatiske anlæg (ABB): På dette forløb får deltagerne indblik i beskyttelse af maskiner og maskinanlæg ved brug af maksimalafbrydere, ligesom de får mulighed for at løse opgaver i ABB’s digitale testmiljø i deres laboratorium. Forløbet strækker sig over 2 dage i Danmark og 3 dage i Bergamo, Italien, i januar 2024.
Kilde: Tekniq Arbejdsgiverne
Skal vise fremtidens muligheder
Virksomhederne afholder selv løn til lærlingen, men det er det faglige udvalg/EVU, der betaler transportomkostninger samt kost og logi. Programmet byder foreløbigt på tre forløb, der tager de respektive lærlinge til henholdsvis Signify i Eindhoven, Scheider Electric i Grenoble eller ABB i Bergamo.
Her kan de stifte bekendtskab med blandt andet højteknologisk belysning i Signify’s lyslaboratorium, avanceret KNX-teknologi og programmering samt mulighed for at løse opgaver i ABB’s digitale testmiljø.
- Den teknologi, deltagerne møder i forløbne, er noget af det fremmeste, man kan finde, og vi tror, at det kan være med til at inspirere ikke kun deltagerne, men også alle dem, som de kommer til at dele deres oplevelser med, lyder det fra Hanna Lindstrøm, Områdeleder for uddannelse, Dansk El-forbund.
Hun understreger den store værdi, som de unge mennesker kan få ud af forløbet.
- Det viser i al tydelighed den spændvidde og dybde som faget rummer, og vi er stolte af at give de dygtigste hoveder muligheden for at gå forrest, udtaler
Hvem kan komme med?
- Talentprogrammet er for lærlinge på elektrikeruddannelsen, der har gennemført og bestået delsvendeprøven på hovedforløbet med karakteren 7 eller højere. Derudover skal lærlingen med engagement og dygtighed have gennemført et af nedenstående moduler på hovedforløbet:
- Krav til Design og styring af lys – Modul 1.6 (Design og styring af lys)
- Krav til Automatiske anlæg – Modul 1.2 (Automatiske anlæg på maskiner)
- Krav til Intelligente bygningsinstallationer – Modul 1.4 (Intelligente bygningsinstallationer og design af enkle brugerflader) eller modul 2.6 (Bygningsautomatik og design af enkle brugerflader)
- Det er oplæringsvirksomheden, der indstiller en lærling til et af de tre uddannelsesforløb. Læs mere om frister for uddannelsesforløbene, og indstil en lærling i vores digitale formular. Efter indstillingsfristen udvælges de 10 dygtigste elektrikerlærlinge til hvert forløb på baggrund af deres karakterer i delsvendeprøven og det pågældende modul.
- Det er en forudsætning, at lærlingen skal kunne tale og forstå engelsk på et rimeligt niveau, da store dele af forløbne foregår i udlandet.
Kilde: Tekniq Arbejdsgiverne