23948sdkhjf

Monument for modstandskampen skal renoveres

Donation fra A.P. Møller Fonden muliggør fremtidssikring af kollegium fra 1950

4. Maj Kollegiet i Aalborg, der fremstår som et monument for modstandskampen under besættelsen 1940-45, trænger til en gennemgribende renovering. 

Det er blevet muligt nu, hvor A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har bevilget 44,2 mio. kr. til en fremtidssikring af bygningerne.

- Vi er rigtig glade for den flotte donation fra A.P. Møller Fonden, siger kollegiets formand Peter Eigenbroth i en pressemeddelelse.

- Mange ting har trængt sig på med behov for reparation eller fornyelse, og nu får vi muligheden for at gennemgå huset fra kælder til kvist, siger formanden.

Renoveringen består af omfattende arbejder på bygningerne i form af energirenovering af kollegiets klimaskærm, udskiftning af tekniske installationer og renovering af indvendige overflader.

Derudover ændres kælderetagen til en parterre-etage indrettet til studierum, TV-stue, fitness og socialt samvær. Umiddelbart uden for parterre-etagen indrettes et udendørs opholdsrum.

Kollegiet forventes at være færdigrenoveret i 2025 i forbindelse med husets 75 års jubilæum.

Traditioner i hævd

Kollegiet blev indviet den 4. maj 1950 og har siden været hjem for mere end 1.000 studerende. Der er 44 værelser, og alle beboerne kan stadig dokumentere familie-relationer til medlemmer af modstandsbevægelsen. 

Der er tilknyttet navnet på en modstandsmand til hvert enkelt værelse, og de studerende er bevidst om historien og lægger for eksempel hvert år den 4. maj blomster på grave og mindesteder for modstandsfolk.

Efter besættelsen blev der bygget i alt ni 4. Maj Kollegier i Danmark. Flere af disse kollegier har gennem de seneste år fået midler fra A.P. Møller Fonden til at blive renoveret.

Kollegiet i Aalborg udmærker sig som det eneste af 4. Maj Kollegierne ved at have fastholdt den oprindelige madordning, hvor de studerende spiser morgenmad og aftensmad sammen fem af ugens syv dage, og det er med til at skabe stærke sociale relationer mellem dem.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141