23948sdkhjf

Rådgiverbranchen slår rekord: Omsatte for 15,8 mia. i 2022

Indtjeningen hos de rådgivende ingeniørvirksomheder når dog ikke samme niveau som tidligere

2022 blev et rekordår for den rådgivende ingeniørbranche, viser tal fra den årlige brancheundersøgelse, som Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, laver på tværs af de godt 250 medlemsvirksomheder.

Omsætningen i Danmark – medregnet eksport – rammer 15,8 mia. kr., hvilket er en vækst på 2 mia. kr. eller omkring 15 pct. i forhold til 2021. Og det er ikke tidligere set på brancheniveau.

Derfor kan FRI-virksomhederne ses som en ’kanariefugl’ for alle de efterfølgende aktører; arkitekter entreprenører, materialeproducenter med videre – men det vigtige er også, at det ikke er alle sektorer der trives lige godt Henrik Garver, adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI

Ifølge Henrik Garver, adm. direktør i FRI, ligger omsætningen 700 mio. kr. over forventningerne.

- Det er alt i alt et helt vildt stærkt resultat, fordi det ikke blot er en enkelt virksomhed, der har en rekordomsætning, men en samlet branche der lykkes, udtaler Henrik Garver, i en pressemeddelelse og tilføjer:

- En del af succesen bygger på, at det på brancheniveau er lykkedes at øge antallet af ansatte massivt gennem 2022.

Udviklingen er ifølge FRI godt nyt for en lang række andre brancher og virksomheder. 

- Det er rådgiver- og ingeniørvirksomhederne, der typisk er meget tidligt med på langt de fleste projekter, fra klimatilpasning og grøn omstilling til byudvikling og infrastruktur. Derfor kan FRI-virksomhederne ses som en ’kanariefugl’ for alle de efterfølgende aktører; arkitekter entreprenører, materialeproducenter med videre – men det vigtige er også, at det ikke er alle sektorer, der trives lige godt, siger Henrik Garver.

Eksporten på før-corona niveau

Men selvom omsætningen er rekordhøj, så er det ikke tegn på en branche, der har spundet guld på udviklingen, forklarer Henrik Garver.

Indtjeningen for branchen, overskudsgraden på brancheniveau, lander således på 7,2 pct. i 2022. 

Det er et pænt stykke - helt konkret 0,8 procentpoint - over FRI's egne forventninger, men et mindre godt resultat end i 2021.

- Sammenlignet med andre brancher, så er det ikke voldsomt – men i kontekst af, hvad der er almindeligt for de rådgivende ingeniørvirksomheder, og særligt med blik for det år, vi lige har været igennem, så er det et resultat, hvor langt de fleste af branchens virksomheder kan være tilfredse, siger Henrik Garver.

Han glæder sig også over, at eksporten har fulgt med de resultater, der er opnået inden for landets grænser.

Eksporten af rådgiverydelser fra Danmark ligger på 2,7 mia. kr. og udgør dermed 17 pct. af den samlede omsætning i Danmark.

- Mere interessant er det, at vi i kroner og øre er tilbage på samme eksportvolumen, som før corona lukkede verden ned. Det havde jeg ikke set ske så hurtigt, udtaler Henrik Garver.

- Hertil kommer, at tallet er uden den meget væsentlige omsætning, der ligger i vores medlemsvirksomheders udenlandske datterselskaber, hvor vi fra tidligere undersøgelser ved, at FRI-virksomhederne har haft en stærk udvikling og vækst. Ikke mindst i det øvrige norden og i USA, tilføjer FRI-direktøren.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093