23948sdkhjf

Rockwool i Putins hemmelige flåde

Rockwool har igennem selskabets officielle russiske distributør leveret materialer til et spionskib i Ruslands tophemmelige militærprogram GUGI

Det tophemmelige russiske militærprogram GUGI er i gang med at kortlægge kritisk infrastruktur som gasrør og strømkabler på havbunden i Skandinavien og Atlanterhavet, der kan risikere at blive saboteret.

Så klart lød advarslen fra NATO i 2016 og 2017. Alligevel solgte Rockwool gennem en officiel russisk distributør i 2018 materialer til et af GUGI’s nye efterretningsskibe.

Det skriver Danwatch og Ekstra Bladet søndag.

Skibet "Evgeny Gorigledzhan" stod færdigt i februar 2023 og er beregnet til at analysere og udføre arbejde på havbunden. Udstyret med blandt andet to bemandede mini-ubåde, som kan bære en besætning på tre personer helt ned til 6 kilometers dybde, er skibet således oplagt til kortlægning af havkabler – og ifølge eksperter er i sidste ende i stand til at udføre sabotage af kritisk infrastruktur.

Skibet er en modernisering af et ældre skib, og er re-designet specifikt til GUGI, der officielt hedder Hoveddirektoratet for Dybhavsforskning, og som refererer direkte til Putin og generalstaben i Moskva.

Ifølge officielle dokumenter underskrev Rockwools faste distributør gennem mange år, Marine Complex Systems LLC, 30 maj 2018 en aftale med skibsværftet Yantar om levering af Rockwool-materialer for 5,7 mio. rubler – svarende til cirka 600.000 kr. – til brug i "Evgeny Gorigledzhan".

På det tidspunkt havde skibsværftet udsendt flere pressemeddelelser om, at skibet skulle indgå i GUGI’s flåde, der udover efterretningsskibe også består af flere ubåde og hjælpefartøjer.

Professor i virksomhedsetik Jacob Dahl Rendtorff fra Roskilde Universitet er stærkt kritisk over for, at Rockwool tilsyneladende ikke har undersøgt, hvem slutbrugeren var.

“Det har de tydeligvis ikke været opmærksomme på. De har jo været fuldstændig etisk og moralsk blinde.”

“For Rockwool har det sikkert været flot at sælge til det russiske spionvæsen og forsvar, for det viser jo, at de bruges til noget i det russiske samfund. Men det er klart, at hovedkontoret i Danmark bør tænke mere strategisk, etisk og moralsk globalt set og tage et ansvar for, hvor man sælger sine produkter,” siger han.

I følge Fernanda Hopenhaym Cabrera, som er medlem af FN's Arbejdsgruppe for Virksomheder og Menneskerettigheder, så har Rockwool et ansvar for at sikre, at selskabets produkter ikke bruges til menneskerettighedsbrud – og i særdeleshed når en handel sker i årene efter Ruslands ulovlige annektering af Krim.

“Hvis deres datterselskab i Rusland sælger til distributører, som så sælger til det russiske militær, så har Rockwool selvfølgelig et ansvar for hele værdikæden. De kan ikke bare sige, at de ikke ved noget om det,” siger hun.

Danwatch og Ekstra Bladet har stillet en række spørgsmål til Rockwool om leverancen til "Evgeny Gorigledzhan", men kommunikationschef i Rockwool, Michael Zarin, skriver, at man ikke ønsker at kommentere konkrete kunde- og projektforhold. Herudover tilføjer han blandt andet:

“Hverken Rockwool A/S eller vores russiske datterselskaber sælger direkte til russiske slutbrugere eller har et kundeforhold med det russiske militær.”

Tidligere har Rockwool over for Erhvervsstyrelsen erkendt, at virksomheden "har kendskab til, at almindelige isoleringsprodukter – samt isoleringsprodukter til brug i civile applikationer til skibsfarten solgt via de Russiske Datterselskabers eksterne distributører – i visse tilfælde er blevet anvendt i russiske flådefartøjer".

Udover "Evgeny Gorigledzhan" har Danwatch og Ekstra Bladet tidligere dokumenteret, at 11 andre skibe i den russiske flåde er isoleret med Rockwool.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095