23948sdkhjf

Udskifter op mod 36 kilometer vandrør i nyt supersygehus

Rust og gennemtæring i rørsystem i Nyt Aalborg Universitetshospital skal udbedres nu. Slagsmålet om millionregning venter

En lang række af de skandaler, der den seneste tid har fyldt i omtalen af byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU), har drejet sig om vand. 

For eksempel fandt man for nylig ud af, at der trænger vand ind gennem hospitalets røde mursten hele 110 steder. 

Samtidig blev der sidste år konstateret rust og gennemtæring ved stikprøver i 36 km af vandrørene på det endnu ikke færdigbyggede supersygehus, og i foråret blev det bekræftet, at det medfører stor risiko for lækager. Forklaringen er, at der har stået vand i rørene på sygehusbyggeriet i mere end tre år. Det har medført bakterier, spaltekorrosion og nogle gennemtæring og læk på vandrør i vandinstallationen.

Problemet med vandrørene er ikke nye, og på byggepladsen har parterne forsøgt at finde frem til en fælles løsning. Det er imidlertid ikke lykkedes, og politikerne i Region Nordjylland har nu mistet tålmodigheden. 

Derfor har regionens forretningsudvalg givet grønt lys til, at projektledelsen går i gang med at planlægge og foretage udskiftning af vandrør, hvor det er nødvendigt med henblik på at sikre hospitalsdriften efter ibrugtagning.

Det sker på trods af, at man endnu ikke ved, hvem der skal betale millionregningen.

Kan få alvorlige konsekvenser 

For hvis der ikke handles nu, så kan det få betydning for supersygehusets samlede tidsplan, lyder bekymringen.

– Vi har ikke købt et hospital med utætte vandrør, så det er klart, at vi handler på det. Det er den eneste ansvarlige beslutning. For hver dag vi venter, kommer vi længere væk fra en ibrugtagning af sygehuset, siger regionsrådsformand Mads Duedahl (V) til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Mads Duedahl lægger samtidig ikke skjul på, at tålmodigheden med entreprenørerne er opbrugt. Ifølge ham har byggeledelsen "i lang tid" haft dialog med entreprenør og de involverede parter om udfordringerne, uden at man er nærmere en fælles løsning.

- Når man har ansvaret for sundhed, så virker det absurd, at man ikke bare kommer i arbejdstøjet. Det er et stort svigt, og det virker absurd. Som lægmand er det utroligt, at man ikke bare kommer videre, siger han.

Entreprenør afviser ansvar 

Problemerne tager udgangspunkt i cirka 36 ud af i alt cirka 55 km vandrør i fire forskellige bygninger (akuthuset, behandlerhuset og to sengetårne).

Det er uvist, hvor mange kilometer vandrør ud af de 36, der helt skal udskiftes. Det vil de kommende arbejder vise, oplyser regionen.

Det er en af landets største teknikentreprenører, Bravida Danmark, der har udført installationen. Bravida har afvist at være ansvarlig for skaderne.

Region Nordjylland har rejst sag ved Voldgiftsnævnet for byggeri og anlæg mod VVS-entreprenøren Bravida Danmark A/S og totalrådgiveren INDIGO 2012 I/S.

Sagen er som bekendt endnu ikke afgjort, og derfor hænger der en økonomisk sky over både bygherren og entreprenøren. For hvem skal betale for udskiftningerne, der nu igangsættes?

Ja, det må Voldgiftsnævnet finde ud af.

- Lige nu gør vi, hvad der er bedst for borgerne. Og så må vi tage alt det andet bagudrettet i en retssag, siger Mads Duedahl.

Udbud på vej 

Regionsrådsformanden nævner i den forbindelse, at man i 2022 fik lavet en syn og skøn-undersøgelse, der viser, at der er problemer med tæringer i vandrørene.

- Derfor er vi også tydelige på, at vi mener, at vi slet ikke har ansvaret. Vi har ikke bestilt et sygehus med fugt i væggene eller lækager i vandrørene. Så vi sætter gang i arbejderne nu, og så må vi afgøre striden i voldgiften.

Problemstillingen vil derfor ikke umiddelbart få betydning for byggeriet, hvad angår tid og økonomi, oplyser regionen. 

Foruden forhåbningen om, at regionen vinder den kommende voldgift, så har regionens projektledelse i forbindelse med 'status på byggeriet 19. september 2022' også taget højde for en eventuel udskiftning af vandrørene.

Det er endnu ikke bestemt, hvilken entreprenør der skal udskifte og reparere vandrørene. Mads Duedahl fortæller, at "der nok vil komme et udbud".

Sag mod entreprenør og totalrådgiver

Region Nordjylland rekvirerede i foråret 2022 en uvildig undersøgelse af Force Technology.

Resultatet af undersøgelsen forelå i juni 2022. På baggrund af konklusionerne i rapporten iværksatte Region Nordjylland syn og skøn ved Voldgiftsnævnet for byggeri og anlæg mod VVS-entreprenøren Bravida Danmark A/S og totalrådgiveren Iindigo 2012 I/S med henblik på at få skadens opståen og omfang klarlagt.

Voldgiftsnævnet udpegede i september 2022 to uvildige eksperter til at gennemføre syn og skøn, der blev påbegyndt i oktober 2022.

Skønserklæringen blev færdiggjort ultimo januar 2023.

Syns- og skønsrapporten bekræfter, at der er udfordringer med mikrobiologisk vækst, spaltekorrosion og gennemtæring af vandrør i vandinstallationen.

Kilde: Region Nordjylland

- Og så er vi altså interesseret i kvalitet den her gang, siger han.

Det var ved avisens deadline ikke lykkes at få en kommentar fra Bravida. 

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125