23948sdkhjf

Se skete det: Producerer gipsplader på ren vandkraft

Gyproc-fabrikken i Fredrikstad i det sydlige Norge er blevet ombygget og producerer nu gipsplader CO2-frit

Det rykker gevaldigt på CO2-regnskabet, når store produktionsvirksomheder skifter naturgassen ud med elektricitet eller andre energiformer. Ved at omlægge produktionen fra naturgas til 100 pct. norsk vandkraft sparer den norske Gyproc-fabrik i Frederikstad i det sydlige Norge således 23.000 tons CO2-udledning hvert år.

- Det er den første gipspladefabrik i verden, der udelukkende producerer på elektricitet, siger Andreas Fritzønn, der er adm. direktør for Gyproc i Norge.

Den norske stat har støttet projektet med omkring 70 mio. NOK ud af den samlede investering på 300 mio. NOK, og ved den officielle åbning af fabrikken den 15. maj deltog også den norske statsminister Jonas Gahr Støre.

Projektet har været undervejs i nogle år og er et pilotprojekt for Saint-Gobain med henblik på udviklingen af CO2-frie gipspladefabrikker andre steder i verden. Det sker som led i at nå det overordnede mål om at være CO2-neutral i 2050.

Også i Danmark bliver der arbejdet målrettet med at minimere miljøaftrykket. Sidste år kunne Saint-Gobain Gyproc i Kalundborg således introducere den danskproducerede ErgoLite plade, der vejer 25 pct. mindre end traditionelle gipsplader, hvilket betyder 25 pct. mindre råvareforbrug og en lavere CO2-udledning både i produktion og under transport.

For nylig har Gyproc i Kalundborg også nået en milepæl for genanvendelse og anvender nu 40 pct. genbrugsgips i produktionen.

Artiklen er en del af temaet PASKRAM .

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.228