23948sdkhjf

Første udbudsrunde på milliardpulje er afgjort: Her er vinderen

Energistyrelsen har netop afsluttet evalueringen af de indkomne tilbud i første udbud af CCUS (Carbon Capture, Utilization and Storage)-puljen - en pulje, der er designet til at støtte Danmarks første CCS-projekter i fuld skala - og har forhandlet en kontrakt på plads med Ørsted.

- Det er yderst glædeligt, at vi nu er nået til et punkt, hvor vi er klar til at underskrive en kontrakt med Ørsted. De skal nu i gang med at etablere fangst, transport og lagring af CO2 i fuld skala. Det er første gang, det sker i Danmark, og det er kæmpestort, siger vicedirektør i Energistyrelsen Mogens Hagelskær i en pressemeddelelse. 

Udbuddet af puljen skal sikre, at mindst 400.000 ton CO2 bliver lagret om året fra 2026 og i 20 år frem gennem én kontrakt. 

En ud af tre

Udbuddet åbnede i maj 2022 og har været afholdt som udbud med forhandling og i juli 2022 blev tre selskaber prækvalificerede. Det drejede sig om I/S Vestforbrænding, Ørsted Bioenergy & Thermal Power A/S samt Aalborg Portland.

- Det er fantastisk, at tre meget forskellige aktører har deltaget i udbuddet, og vi værdsætter den enorme indsats, selskaberne har lagt i at udarbejde deres tilbud. Alle tilbuddene har været innovative i deres løsninger og med fokus på hastighed. Ørsted har tilbudt fangst og lagring af 430.000 ton CO2 årligt fra 2026 og garanteret opstart af CCS i 2025. Det bringer Danmark nærmere på klimamålsætningerne, og endda lidt mere end den politiske aftale foreskriver. Vi ser frem til samarbejdet med Ørsted, siger  Mogens Hagelskær.

Når Mogens Hagelskjær omtaler tilbuddene gælder det kun for Ørsted og Vestforbrænding. Aalborg Portland meldte i april 23 ud, at man havde valgt ikke at byde alligevel. Årsagen var i følge CEo Søren Holm Christensen at der endnu ikke er en CO2-infrastruktur på plads i Nordjylland.

Stand still-perioden starter nu

Med beslutningen om tildeling starter en ti-dages stand still-periode, hvorefter Energistyrelsen og Ørsted indgår kontrakten under forudsætning af, at der ikke modtages en klage i perioden.

Når Ørsteds anlæg starter op i 2025, vil det være et af de første og største europæiske anlæg til CO2-fangst, og første gang der etableres infrastruktur til CO2-transport og mellemlagring i Danmark. 

I februar 2023 meddelte klima-, energi- og forsyningsministeren de første licenser til CO2-lagring i Danmark med henblik på at etablere CO2-lagring i den danske Nordsø. 

I marts 2023 udførte Projekt Greensand den første nedpumpning af CO2 i den danske undergrund i et pilot- og demonstrations projekt støttet af EUDP.

Fakta om CCUS-puljen

  • CCUS-puljen (carbon capture, usage, and storage) på samlet 16 milliarder kroner blev vedtaget med Klimaaftalen om energi og industri mv. fra 2020.
  • Første udbud af puljen – som dækker cirka halvdelen af det afsatte beløb - skal sikre, at 400.000 ton CO2 bliver lagret om året fra 2026 og i 20 år frem gennem én kontrakt.
  • Tre aktører I/S Vestforbrænding, Ørsted Bioenergy & Thermal Power A/S og Aalborg Portland var prækvalificerede til at deltage i udbuddet, og alle tre indsendte vejledende tilbud og deltog i forhandlinger med Energistyrelsen.
  • I denne første fase af CCUS-puljen bliver midlerne udmøntet med henblik på at bidrage til etablering af en samlet værdikæde for fangst, transport, og lagring af CO2.
  • Støtten gives pr. reduceret ton CO₂ og vil blive justeret for udviklingen i CO₂-afgifter, herunder eventuelle negative afgifter for negative udledninger og kvoteprisen.
  • Puljen til negative emissioner (NECCS puljen) forventes udbudt henover sommeren 2023.

Kilde: Energistyrelsen

Se nøgletal for:
Læs mere om: CCUS-puljen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.057