23948sdkhjf

Tre kan igen byde på oprensning af berygtet giftdepot

Nyt krav gør det meget energikrævende – og dermed dyrt - at rense det gamle kemikaliedepot med over 100 ton giftige kemikalier op på stranden syd for Thyborøn

Økonomien bremsede sidste efterår den længe ventede oprensning af kemikaliedepotet ved Høfde 42. 

Nu har tre firmaer så igen fået besked på, at de er prækvalificeret til at give tilbud på totalentreprisen for oprensning af den berygtede generationsforurening på Harboøre Tange ud til Vesterhavet.

Sådan lyder det fra Region Midtjylland, som nu har gransket de tekniske referencer fra virksomheder, der ønsker at rense giftgrunden.

De tre virksomheder er Arkil A/S, Fortum Waste Solutions A/S og Krüger A/S.

Trioen var også prækvalificeret sidste år, da opgaven blev udbudt første gang. Men den faldt, da inflation og høje energi- og råstofpriser sprængte den økonomiske ramme på 375 mio. kr.

Nu er de alle med igen, selv om regionen i dette genudbud har stillet som krav, at der som en del af processen skal bruges en metode, hvor forurening fjernes med opvarmning – også kaldet termisk oprensning.

– Det er godt at se, at tre virksomheder kan være med, selv om vi har skærpet kravene. Men det er vigtigt med så sikker en metode som muligt, som opvarmning er, for vi kan og vil ikke gå på kompromis med kvaliteten af oprensningen, siger formand for Region Midtjyllands udvalg for regional udvikling, Bent Graversen (V), i pressemeddelelsen om prækvalifikationen.

De prækvalificerede til Høfde-42 oprensning

Ansøger: Arkil A/S (DK) med de støttende enheder Haemers Technologies SA (Belgien) og WSP Danmark A/S (DK)

Ansøger: Fortum Waste Solutions A/S (DK) med de støttende enheder DGE A/S (DK), Econ Industries Systems GmbH (Tyskland) og Fortum Waste Solutions AB (Sverige)

Ansøger: Krüger A/S (DK) med de støttende enheder Rambøll Danmark A/S (DK)  og TerraTherm Inc. (USA)

Kilde: Region Midtjylland

– Men vi har jo heldigvis også lempet den økonomiske ramme for oprensningen, så virksomhederne ikke selv skal løbe hele risikoen for inflation og udsving i energipriser, tilføjer han.

Kontrakt sidst på året

Det bliver meget energikrævende – og dermed dyrt - at rense det gamle kemikaliedepot med over 100 ton giftige kemikalier op på stranden syd for Thyborøn.

Da et bredt flertal i Folketinget i sidste måned indgik aftale om finansloven for 2023, var der en særskilt hensigt om at dække en eventuel fordyrelse af Høfde 42-oprensningen med midler fra "det grønne råderum".

– Ekstra penge er lige præcis det, vi har ventet på. Vi ser finanslovsteksten som den underskudsgaranti, der er helt nødvendig, hvis vi skal have renset op, siger Henrik Qvist (EL), næstformand i udvalget for regional udvikling.

– I slutningen af året skal vi kunne indgå kontrakt med en entreprenør, og så skal vi vide, at vi har finansieringen, fortsætter han uden at komme den økonomiske ramme nærmere .

De tre virksomheder har nu frem til den 30. juni 2023 til at afgive deres indledende forhandlingstilbud. Herefter skal tilbuddene forhandles.

Region Midtjylland forventer at kunne indgå kontrakt med den vindende entreprenør inden udgangen af 2023.

Forureningen ved Cheminova

Cheminovas deponering af kemikalieaffald ved Høfde 42 på Harboøre Tange skete i 1950’erne og 60’erne med tilladelse fra staten, som også selv deponerede kemikalieaffald på stedet. Opgaven for oprensningen er placeret ved Region Midtjylland.

Giftdepotet på Høfde 42 blev i sommer/efterår 2006 indkapslet med en 600 meter lang og 14 meter dyb jernspuns, der sikrer Vesterhavet mod udsivning af forurening. Spunsvæggen blev finansieret af Ringkjøbing Amt og staten.

Det er vurderet, at kemikaliedepotet i dag indeholder over 100 tons forurenende stoffer, herunder syv tons kviksølv. Størstedelen af forureningen består af stoffet parathion, der blandt andet har været brugt til insektbekæmpelse i landbruget.

I december 2020 besluttede partierne bag Finansloven 2021, at der skulle afsættes 630 mio. kr. over fem år til den første fase af en oprensning af generationsforureninger i Danmark. I denne fase skal der blandt andet renses op på Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund på Harboøre Tange. Desuden giver Auriga Industries A/S (tidl. ejer af Cheminova), der er et datterselskab under Aarhus Universitets Forskningsfond, et engangsbeløb på 125 mio. kr. til oprensningen. I 2019 blev der desuden øremærket 50 mio. kr. på finansloven til forureningerne ved Harboøre Tange.

Der kendes i dag 10 generationsforureninger i Danmark. Tre af dem ligger på Harboøre Tange syd for Thyborøn i Vestjylland og stammer fra kemikalieproduktion fra virksomheden, som dengang hed Cheminova.

Kilde: Region Midtjylland

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11