Fest på Rådhuset: Dronningen trykker spritnye medalje-svende på næven
Der skal nok være et par sommerfugle eller to i maven på de 79 nyuddannede håndværkssvende, som tirsdag aften skal trykke H.M. Dronningen i hånden ved den traditionsrige medaljeuddeling på Københavns Rådhus.
Det er Håndværkerforeningen København, som overrækker medaljer i sølv og bronze til årets dygtigste håndværkere, som har afsluttet deres svendeprøver med topkarakterer. Formålet med begivenheden er, som den har været siden 1867, at belønne de dygtige håndværkere, og vise de mange muligheder, der er inden for håndværksuddannelserne.
Det sker i samarbejde med NEXT Uddannelse København, TEC og Københavns Kommune, som er vært for ceremonien på Københavns Rådhus,
- Ved medaljeuddelingen står vi med en fod i fortiden, men vi rækker samtidig en hånd ind i fremtiden. Disse unge medaljemodtagere er nemlig ikke bare håndværkets fremtid. De er Danmarks fremtid, siger Håndværkerforeningens formand, Per Vangekjær.
Legater for 1,1 million kroner
Ud over Håndværkerforeningens medaljer bliver der uddelt legater fra virksomheder, laug og fonde for over 1,1 millioner kroner. Blandt andet skal der uddeles to rejselegater på 100.000 kr. fra A.P. Møller Fondens legat til unge håndværkeres videre uddannelse i udlandet.
.- At viden udefra gør os klogere og dygtigere ved vi alt om inden for håndværksfagene. Det har nemlig altid været en del af håndværkets DNA at rejse ud i verden for at lære, og lære fra sig. Med uddeling af de to rejselegater fra A.P. Møller Fondens, støtter Håndværkerforeningen København og A.P. Møller Fonden op om en af håndværkets ældste traditioner, siger Håndværkerforeningens formand, malermester og oldermand Per Vangekjær.
Kilde: Håndværkerforeningen København
Blandt de ca. 700 gæster på rådhuset finder man flere borgmestre, tidligere Æreshåndværkere, repræsentanter fra erhvervsliv, laug, organisationer og erhvervsskolerne. Og naturligvis medaljemodtagernes læremestre og familier.
- Medaljeuddelingen en vigtig fejring af, at de unge håndværkere har afsluttet deres uddannelse med et rigtigt flot resultat. Det fortjener de vores anerkendelse for. Derfor er det en særlig hæder, som de unge håndværkere modtager, siger Håndværkerforeningens formand, malermester og oldermand Per Vangekjær.
Svendene er forbilleder
De 79 medaljemodtagere er uddannet inden for 20 forskellige fag, og det er med til at vise den store bredde, der er i håndværksfagene og erhvervsuddannelserne. Fælles for alle er, at de har afsluttet deres svendeprøve med topkarakterer.
- Godt håndværk er forudsætningen for mange af de ting, som vi tager for givet i hverdagen. Derfor har vi brug for, at mange flere unge ser de muligheder, som en erhvervsuddannelse kan give. Du kan fordybe dig og blive specialist i dit fag eller du kan starte egen virksomhed. Og under alle omstændigheder får et stærkt grundlag for et godt arbejdsliv, og til at uddanne dig videre, hvis du ønsker det. Alt det sætter vi fokus, når vi hylder nogle af de dygtige unge, der er gået håndværkervejen, fortæller Per Vangekjær.
Københavns Kommune er vært for den store ceremoni, der afholdes i Københavns smukke rådhushal. Og Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) ser frem til at byde de nyuddannede håndværkere velkommen.
- Jeg glæder mig til at anerkende de dygtigste svende til medaljeuddelingen. Svendene er forbilleder for rigtig mange unge mennesker ude på erhvervsuddannelserne. Og de er med til at lyse på de mange muligheder, der er for et kreativt, spændende og vigtigt arbejdsliv, når man vælger en af de mange håndværksuddannelser. Københavns Kommune og virksomhederne i hovedstaden har brug for dygtige faglærte, siger overborgmesteren.