23948sdkhjf

”Det handler om I’et i BIM”

Flere end 200 af byggeriets aktører lagde vejen forbi Københavns Sydhavn, da NTI CADcenter for anden gang inviterede til BIM Universe.
- BIM er blevet ’voksen’, og det er på tide at refokusere. Tiden er moden til at fokusere på i’et i BIM, på hvordan man bedst muligt styrer og strukturerer informationerne i byggeprojekterne.

Det var budskabet fra Cuneco-direktør Torben Klitgaard, der var blandt indlægsholderne, da 225 ledere, arkitekter, ingeniører og bygningskonstruktører var samlet og ledere inden for byggebranchen for nylig var samlet til BIM Universe på Scandic Hotel Sydhavnen i København.

Cuneco arbejder dagligt med implementering af fælles standarder for udveksling af data i byggeriet, og ifølge Torben Klitgaard kan virksomhederne i byggebranchen ikke være innovative, hvis ikke de har en række fælles standarder at forholde sig til.

- Alle aktører, blandt andet bygherrer, arkitekter, ingeniører, entreprenører, leverandører og driftsherrer må tale samme sprog. Og det er dét, vi arbejder på at perfektionere ved at udvikle en standard for branchen som helhed, sagde han.

Lederne vil også lære
Årets BIM Universe tiltrak flere ledende medarbejdere fra ingeniør- og arkitektfirmaer, som ønskede en større forståelse omkring mulighederne og udfordringerne ved BIM. Blandt dem var Jon Simonsen, der er sektorleder for 200 ansatte i bygningsafdelingen i EKJ Rådgivende Ingeniører.

- BIM er helt klart vejen frem, men modellen involverer også nogle udfordringer, og vi skal som virksomhed være klar til at gennemgå et paradigmeskifte. Som leder har jeg behov for at kunne deltage i en intern dialog om, hvordan vi bedst muligt håndterer disse muligheder og udfordringer, og deltagelsen her har helt klart gjort mig bedre kvalificeret til at være en meningsfuld bidragsyder i dialog med de faglige medarbejdere i virksomheden, fastslog Jon Simonsen, og fortsatte:

- Hvilken vej vi skal gå, og hvordan vi skal bruge BIM, er nogle af de store spørgsmål, vi har behov for at finde svar på. Og selv om det ikke kommer til at ske fra den ene dag til den anden, har jeg en klar forventning om, at vi på sigt vil kunne spare både tid og penge ved at anvende BIM i vores byggeprojekter.

Lars Kanneworff, der er divisionschef i NTI CADcenter, glædede sig over, at flere ledere havde fundet vej til BIM Universe.

- Alle kan efterhånden arbejde med 3D-modeller, men det er alle de informationer, disse 3D-modeller repræsenterer, som vi må lære at anvende på en konkurrencedygtig måde. Det er glædeligt, at lederne i byggebranchen har fået dette ind på radaren og retter opmærksomheden mod de muligheder og udfordringer, det indebærer. Det vil med tiden øge effektiviteten og give mere styr på de indre linjer, når byggebranchen lærer at udnytte de mange data, der er tilgængelige, sagde han.

Information på alle platforme
Autodesk, der af mange opfattes som den førende leverandør af BIM-software, var naturligvis også repræsenteret. Vice president Pete Baxter talte blandt andet om de muligheder, der ligger i at udnytte de enorme mængder information, der ligger lagret i BIM-modellerne.

- Det er - bogstaveligt talt – ”i’et” i BIM, der er det centrale. For det handler ikke længere bare om godt design og fysiske modeller. Det handler om at udnytte den information, der er tilgængelig – og udnytte den på alle de digitale platforme: Desktop, mobile enheder og i skyen. Ved at blive dygtigere til at bruge informationerne kan aktørerne i byggebranchen arbejde hurtigere, skabe byggeri med højere kvalitet, koordinere enklere og mere effektivt med projektets deltagere og lave mere energirigtige bygninger med mindre miljømæssigt spild, sagde Pete Baxter.

Han påpegede endvidere, at hvor BIM i byggeprojekter begynder at blive en norm, er det ikke helt tilfældet for byggeprojekter inden for infrastrukturområdet.

- BIM i infrastrukturprojekter vil bare blive vigtigere og vigtigere. Over hele verden ser vi behov for en udvidelse og fornyelse af infrastrukturen, og der er ikke tvivl om, at vi står overfor massive projektinvesteringer i fremtiden. Det kræver, at man arbejder med BIM i hele infrastrukturprojektets livscyklus – for hvad sker der eksempelvis med en vej, efter den er bygget? BIM i infrastrukturprojekter er et af vores store satsningsområder i Autodesk, lød det fra Pete Baxter.

Simon Gillis, der er teknisk salgschef i Autodesk, var også til stede på konferencen. Han er overbevist om, at mange af aktørerne i byggebranchen netop har klaret de seneste års krise, fordi de har forstået at udnytte fordelene ved digitalt byggeri og BIM. Skal han pege på en af de trends, han tror på i fremtiden, er et godt bud 3D-printing i en langt større skala, end vi tidligere har set.

- 3D-print inden for mekanik-området har været kendt i en periode. Men det nyeste er, at man nu kan 3D-printe i byggematerialer, og det vil give en række meget interessante muligheder de kommende år. For eksempel fik en hollandsk arkitekt for kort tid siden tilladelse til at bygge et kanal-hus af materialer printet i 3D – og det er helt klart en spændende trend, vi kommer til at se mere til i fremtiden, sagde Simon Gillis.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078