23948sdkhjf

45.000 boliger på vej: Flere byggerier jagter grønt stempel

Netop nu er der ved at blive opført 45.000 nye svanemærkede boliger i Norden - og det er rekord 

Du kender nok det lille grønne mærke med den hvide svane. 

Du kan finde det på din shampoo, dit vaskepulver eller dit bagepapir - men også byggerier blive stemplet med det grønne logo, Svanemærket.

Og nu viser nye tal fra Nordisk Miljømærkning, at antallet af svanemærket byggeri i Danmark og resten af Norden steg med 17 pct. sidste år sammenlignet med året forinden.

Dermed er der nu godt 32.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner i Norden – og 45.000 nye på vej, hvilket er det hidtil største antal.

- Svanemærket byggeri har formået at bevare en flot vækst til trods for, at byggeaktiviteten har været nedadgående i 2022. Det vidner om, at byggebranchen stadig har fokus på at bidrage til den grønne omstilling, og her er Svanemærket et stærkt redskab, udtaler Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark, i en pressemeddelelse.

Der findes i dag svanemærket byggeri i både Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island – og nu også på Færøerne, hvor det første byggeri netop er blevet opført.

Færøsk interesse

Og på Færøerne er der rift om de miljøvenlige boliger.

Det er modulproducenten Scandi Byg, der har produceret og opført 48 boliger på Færøerne, som har opnået certificering med Svanemærket. Bag byggeprojektet står ejendomsselskabet MARK, der har valgt at investere i projektet, og det har vist sig at være en god idé:

- Vi har oplevet stor interesse for de første svanemærkede boliger på Færøerne. Det er særligt på grund af Svanemærket, da flere på Færøerne er opmærksomme på at passe godt på vores miljø og klima, og derfor er mange positive over for, at boligerne lever op til meget skrappe miljøkrav. Der står hele 300 på venteliste til boligerne, udtaler Gordon Rajani, direktør for MARK, i meddelelsen.

Daginstitutioner i fokus 

I Gladsaxe Kommune står svanemærket byggeri også højt på dagsordenen. Kommunen har besluttet, at alle børnehuse skal certificeres med Svanemærket, og sidste år fik de opført Nordens første cirkulære og svanemærkede byggeri.

Gladsaxe Kommune har bl.a. genbrugt 6.000 ton nedknust beton og 60.000 mursten fra den tidligere skole til at opføre ”Børnehuset Svanen”. Byggeriet modtog i 2022 flere priser – heriblandt i kategorien Save Ressources på Danish Design Award og Bæredygtighedsprisen ved Building Awards.

Svanemærket

Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling. 

Målet med Svanemærket er at mindske den samlede miljøbelastning fra produktion og forbrug.

Svanemærket er holistisk og ser på alle relevante miljøparametre i hele produktets livscyklus. 

Svanemærket er en af verdens skrappeste miljøcertificeringer.

Kendetegn

  • Lavt energiforbrug
  • Godt indeklima
  • Skrappe kemikaliekrav
  • Strenge krav til certificeret træ
  • Høj byggeteknisk kvalitet via kontrol af en uvildig tredjepart
  • God mulighed for genbrug og genanvendelse af bygningsdele

Kilde: Svanemærkets hjemmeside

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078