23948sdkhjf

Ordrebøgerne bugner hos de rådgivende ingeniører

- Medarbejdermanglen er stadig eklatant, lyder det fra rådgiver-direktør

Ordrebøgerne er stadig så fyldte hos de danske rådgiver- og ingeniørvirksomheder, at de har alt det arbejde, de kan ønske sig med den nuværende bemanding.

Det viser den seneste konjunkturmåling fra Foreningen af Rådgivende ingeniører, FRI.

Målingen tager udgangspunkt i, hvordan virksomhederne ser deres ordresituation nu - og ud i den nærmeste fremtid - de næste seks til 12 måneder. Og her er der altså positive meldinger. 

Den største udfordring for virksomhederne er derfor fortsat at tiltrække flere medarbejdere fra både ind- og udland for fortsat at have vil have plads til vækst, og have den opdateret viden til at understøtte væksten samt løse opgaverne de kommende år.

Tallene i konjunkturundersøgelsen peger nemlig ifølge FRI på et marked i vækst. 

Særligt i sektorer, der især er knyttet op på energiforsyning, mobilitet og den grønne omstilling, er der optimisme at spore, forklarer adm. direktør i FRI, Henrik Garver, i en kommentar til undersøgelsen:

– Ordrebøgerne ligger 10-15 procentpoint stærkere end det historiske niveau for de seneste ti år. Det er særligt tydeligt på mængden af opgaver med en længere tidshorisont, siger han.

FRI-direktøren påpeger samtidig, at 28 pct. af FRI- virksomhederne forventer at styrke ordrebogen over de næste seks måneder, mens 69 pct. forventer at fastholde deres ordrebog på det nuværende niveau.

– Den usikkerhed, der prægede store dele af 2022, er ikke fuldstændigt væk: Inflation, energipriser, stigende renter og materialemangel er fortsat nogle af de faktorer, som skaber usikkerhed. På overfladen kan tallene se ud som et lille dyk i den ellers historisk stærke ordrebøger, siger Henrik Garver og uddyber:

– Men i den samme periode, som tallene dækker, er vi som branche vækstet cirka 8 pct. målt i antal medarbejdere. Så der er altså ikke noget, der tyder på, at vi har fået færre opgaver – tværtimod. Vi er bare er blevet lidt flere til at løse opgaverne.

Eklatant medarbejdermanglen

2022 viste den kraftigste vækst i beskæftigelsen i FRI’s medlemsvirksomheder nogensinde – alligevel er manglen på arbejdskraft tydelig. 

97 pct. af branchens virksomheder mangler ingeniører. 84 pct. mangler medarbejdere med andre profiler end ingeniører. 62 pct. af FRI-virksomhederne forventer at være flere ansatte om seks måneder end i dag. Blot 4 pct. forventer at være færre.

– Medarbejdermanglen er stadig eklatant, lyder det fra Henrik Garver, som uddyber: 

–Det ses både på den direkte undersøgelse, vi har foretaget ift. medlemsvirksomhederne – men også på tallene for ordrebøgerne. Vores medlemsvirksomheder melder, at de har opgaver til 84 pct. af deres medarbejdere om tre måneder. Det er et flot tal – men reelt vil en bedre balance være, at beskæftigelseseffekten af ordrebogen om tre måneder ligger i spændet 70-80 pct. på brancheniveau.

Energi og miljø i fokus

Ser man konjunkturmålingens tal for udviklingen i ordremængde, fordelt på sektorer, viser de et billede af et marked, hvor blandt andet inflationen og usikre forsyningskæder har haft deres indvirkning – og hvor fremtidens prioriteter er tydelige.

– Det er tydeligt, ved at se på vores medlemmers ordreindgang de seneste seks måneder, at de næste års opgaver kommer til at ligge inden for de sektorer, der favner mobilitet, energiinfrastruktur og forsyningssikkerhed samt klima og miljø, siger Henrik Garver og fortsætter: 

– Her ser vi en kæmpe vækst, der kompenserer for den ordretilbagegang vi til gengæld ser på specielt boligbyggeriet og det offentlige byggeri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109