23948sdkhjf

Trio vinder rådgivning på udvidelse af Grønlands største vandkraftværk

Vinderholdet går en travl periode i møde med forberedelse af totalentrepriseudbuddet

Rådgiverteamet N:I:A, hvis navn dækker over Niras, Inuplan og Afry, har vundet opgaven som bygherrerådgiver for udvidelsen af vandkraftværket ved Buksefjorden i Grønland, der forsyner Nuuk by, og som er landets største vandkraftværk.

Det oplyser Niras i en pressemeddelelse.

Det grønlandske selskab NunaGreen A/S og forsyningsselskabet Nukissiorfiit er bygherrer på projektet, der skal øge den grønne energiproduktion fra i dag maksimalt 255 GWh årligt til en forventet fremtidig maksimal kapacitet på potentielt 660 GWh årligt. Det nuværende vandkraftværk blev oprindeligt etableret i 1993 og senere udvidet med en tredje turbine i 2008.

Ud over projektledelse, udbud af totalentreprise, projektopfølgning og bygherretilsyn, omfatter opgaven som bygherrerådgiver også alle tekniske discipliner, herunder tunnelering, tekniske installationer, miljøforhold, anlægskonstruktioner og bygninger med videre.

– Som opstart har vi afholdt en 2-dages workshop, hvor vi kom godt rundt om projektet og i fællesskab besøgte det eksisterende vandkraftværk i Buksefjorden. Der er en rigtig god energi hos alle projektets parter og stor vilje til at skabe et godt og tæt samarbejde, hvilket er forudsætningen for at lykkes med projektet, udtaler Rasmus Johannsen fra Niras, der er projektchef på opgaven.

Nuuk oplever en betydelig befolkningstilvækst og dermed også et større forsyningsbehov. Udvidelsen af anlægget udføres ved at tilslutte endnu en sø til kraftværket, samt etablere en ny 16 km overføringstunnel fra den nuværende indtag ved søen Kangerluarssunnguup Tasersua til søen Isortuarsuup Tasia. Dermed øges den tilgængelige vandmængde fra 352 mio. kbm til 1248 mio. kbm.

Udbud af totalentreprise forude

Bygherre og rådgiverholdet står nu over for en travl periode i forbindelse med at forberede totalentrepriseudbuddet:

– Vi vil have stort fokus på at lytte til markedet for bedst muligt at kunne tiltrække de dygtigste totalentreprenører til opgaven, lyder det ambitiøst fra Ole Ziemer, projektchef i Nukissiorfiit.

Som led i den overordnede plan for projektet, vil der i den kommende tid blive gennemført en markedsdialog med interesserede totalentreprenører, hvilket bliver efterfulgt af prækvalifikation hen over sommeren 2023.

Herefter regner totalentreprenørerne deres tilbud, og det forventes, at kontrakten kan tildeles den vindende totalentreprenør i foråret 2024.

Det nye selvstyreejede selskab NunaGreen A/S skal eje og bygge vandkraftværket, mens Nukissiorfiit skal drive anlægget efter færdiggørelsen.

Med den nuværende tidsplan forventes det, at den nye del af vandkraftværket kan sættes i drift i starten af 2029.

Læs mere om projektet og opgaven på Building Supplys søstermedie Licitationen:

Niras med kæmpe opgave: Skal sprænge 20 km tunnel

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094