23948sdkhjf

Fyrtårnsprojekt skal gøre toppen af Danmark til mere end sol, kunst og kultur

C.F. Møller Architects har slået stregerne til multifunktionshus i Skagen, som sammen med nye uddannelsesboliger skal tiltrække og fastholde unge

Skagen er for mange lig med sommer og sol, kunst og kultur. 

Men byen vil også være kendt som stedet, hvor unge mennesker søger til for at bo og få en uddannelse.

Derfor søsætter Skagen Kultur- og Fritidscenter (SKFC) sammen med blandt andet byens erhvervsliv og uddannelsesinstitutioner et fyrtårnsprojekt, der skal tiltrække og fastholde de unge.

I tilknytning til det nuværende center - Skagenshallen - vil skagboerne etablere omkring 45 moderne uddannelsesboliger med fokus på fællesskaber, og der bliver tilføjet helt nye funktioner som for eksempel motorikrum og multihal til spontanidræt.

C.F. Møller Architects er koblet på projektet, og de har derfor udformet det nye multifunktionshus.

– Alle husets funktioner bindes fysisk og visuelt sammen, dels indvendigt af en ny forhal, dels udvendigt af et ensartet facademateriale. Udvidelsen indpasser sig i den eksisterende bygningsvolumen og skala, anvender træ i hovedkonstruktioner og nyfortolker de traditionelle røde tegl, som den oprindelig bygning er opført i, ved at anvende såkaldte teglbaguettes, forklarer Søren Tortzen, designansvarlig og leder af C.F. Møller Architects i Aalborg, i en pressemeddelelse om projektet.

Bæredygtighedsmæssigt understøtter det nye Skagen Kultur- og Fritidscenter en række af FN's verdensmål, blandt andet via fokus på at fremtidssikre den eksisterende bygning og anvende materialer med fokus på drift og vedligehold, lavt CO2-aftryk og design for dissasembly.

Byggeriet omfatter ca. 8.500 kvm nybyggeri samt ombygning af eksisterende bygninger, så der samlet set opnås en størrelse på 15.000 kvm.

Kender ikke økonomien 

Næste skridt for projektet er en præsentation for byens borgere, brugere, ikke-brugere, virksomheder og ikke mindst byens unge til en workshop, hvor alle har mulighed for at komme med input og være med til at præge Skagenshallen.

Når der er lyttet godt og grundigt til alle relevante input og idéer, skal projektet tegnes færdigt, og så sætter de tilknyttede projektudviklere fra Volapyk! ApS i Skanderborg gang i fundraisingen.

– Den økonomiske ramme kender vi selvsagt endnu ikke præcist, men vi ved, at vi får brug for at søge penge både blandt lokale og landsdækkende fonde, siger formanden for SKFC, Klaus Henry Kristoffersen.

Han tilføjer, at ENV-fonden allerede har doneret 1 mio. kr. til projektet.

– Samtidig håber vi, at virksomheder, institutioner, foreninger og skagboer vil være med til at samle penge ind. Akkurat som dengang i 1971, hvor vi det lykkedes byen at samle penge sammen til at bygge hallen, fortsætter han.

Faseopdelt

Overliggeren for det ny Skagenhallen er sat højt, så selve gennemførelsen skal opdeles i faser for at sikre, at dagligdagen kan fungere.

Totalt set omfatter projektet både en renovering af hallen, etablering af uddannelsesboliger, opførelsen af en ny multihal samt et helt nyt gymnastik- og motorikunivers, hvor børnene skal inspireres til at udfolde sig på nye måder, og de skal kunne komme ind fra gaden og boltre sig i flere timer.

Gymnastik- og motorik universet vil også være til gavn for den ældre generation, og det kan bruges til for eksempel træningslejr for gymnastikhold. Også grupper med motoriske udfordringer kan få et ophold i det ny Skagenhallen, hvor overnatning, sund kost og husets naturlige fællesskaber er en del af pakken.

Multihallen bygges på siden af siden af den eksisterende hal og skal være rammen om alle typer af sport.

– Rigtig mange vil gerne dyrke idræt og bevæge sig, men ønsker ikke at binde sig til noget fast. Den form for moderne spontanidræt vil vi gerne være med til at understøtte og udvikle, og det får vi mulighed for i multihallen. Derudover får vi brug for mere indendørs plads til de aktiviteter – også de kulturelle - som naturligt følger med byggeriet af uddannelsesboligerne og ønsket om nye fællesskaber, siger Christian Mose Sørensen, der er centerleder i SKFC.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11