23948sdkhjf

Bank kaldte udvidelse af Hanstholm Havn for ”højrisikoprojekt”

Alarmklokkerne ringede allerede tilbage i 2019, hvor Danske Bank fandt klare ord om havneudvidelsen, der blev vurderet til at kunne være ”en trussel mod kommunens økonomi”

I november måned krævede Thisteds borgmester Niels Jørgen Pedersen (V) stærkere økonomisk styring af Hanstholm Havn, selvom han tilbage i 2019 blev orienteret om, at udvidelsen af Hanstholm Havn var et "højrisikoprojekt" - der kunne "true kommunens økonomi". Den forhenværende socialdemokratiske borgmester husker i dag ingen risikovurdering.

Det skriver DOI.dk - Danish Offshore Industry.

1. januar i år gik Hanstholm Havn fra at være selvstyrehavn til at blive kommunal havn på grund af en gæld i omegnen af 630 mio. kr. På det tidspunkt havde havnen en kassekredit på 63 mio. kr.

Gælden stammede fra en havneudvidelse til 650 mio. kr. Udvidelsen førte dog ikke til en nævneværdig stigning i indtægterne for havnen. Omsætningen på 30-33 mio. kr. var ikke nok til at generere et overskud til at forrente et lån på over en halv mia. kr.

- Vi har i kommunalbestyrelsen et stærkt fokus på, at vi skal have stærkere styring af Hanstholm Havn. Det betyder også, at vi undersøger, om der er forhold i den økonomiske styring af havnen, der kan danne grundlag for at gøre et ansvar gældende, lød det fra Thisteds borgmester Niels Jørgen Pedersen (V). Siden har der været tavshed om, hvad der blev kaldt: "forhold, der kan være ansvarspådragende.”

DOI.dk erfarer dog nu fra flere kilder, at alarmklokkerne allerede kimede tilbage i juni 2019, i en risikovurdering fra en førende ekspert på havneområdet i bankverdenen, Danske Banks managing director Morten Søegård. Det er en vurdering, som både havnens bestyrelse og Thisted Kommune blev informeret om. Dermed også borgmesteren, der dengang var viceborgmester og sad i økonomiudvalg.

I risikovurderingen, som DOI.dk kender centrale dele af, kalder Danske Bank nemlig udvidelsen af Hanstholm Havn for et ”højrisikoprojekt”. Senere i mailen, der blev sendt til daværende havnedirektør Niels Clemensen konstateres det, at havneudvidelsen kan være ”en trussel mod kommunens økonomi”.

Havnedirektør Niels Clemensen svarede derefter Morten Søegård, fremgår det af aktindsigten, som DOI.dk har fået:

”Jeg har noteret mig Danske Banks position og holdning i forhold til vort projekt og et fremtidigt engagement fra Danske Banks side i et samarbejde herom, hvilket jeg vil tage med til orientering til min bestyrelse og ejeren.”

DOI.dk har søgt aktindsigt hos Thisted Kommune for se den fulde risikovurdering. Svaret på ansøgningen om aktindsigt kom dog ikke fra kommunen, men fra Hanstholm Havns havnechef Søren Zohnesen. Risikovurderingen kom i en næsten komplet mørkelagt tilstand tilbage.

Begrundelse fra havnechefen for den mørkelagte aktindsigt lyder:

”Vi har undtaget oplysninger fra mail af 4. juni 2019 mellem havnen og banken, med henvisning til offentlighedslovens § 30, da der er oplysninger, der vil kunne skade havnens fremtidige mulighed for at drive forretning.”

I 2019 sad selvsamme Søren Zohnesen som en af de ansvarlige byrådspolitikere for Venstre, mens han nu som havnechef i selv samme havn og nægter aktindsigt i risikovurderingen, der nu har konsekvenser for kommunens økonomi.

Det har haft betydning for Thisted Kommunes økonomi, at advarslen fra banken ikke blev hørt tilbage i 2019. Besparelser på bl.a. børne- og ungeområdet er kun nogle af konsekvenserne, efter havnen er blevet kommunal.

Daværende borgmester og næstformand i havnens bestyrelse Ulla Vestergaard (S) sidder stadig i byrådet efter hun mistede sin borgmesterkæde ved sidste kommunalvalg. Risikovurderingen husker hun ikke.

- Det er ikke fordi, jeg ikke vil udtale mig, men jeg kan ikke huske det overhovedet. Men nu har vi overtaget havnen i kommunen. Der er lagt et budget, og det er en havn, som har haft en down-periode. Jeg er sikker på, den bliver en vækstmotor for hele kommunen, siger Ulla Vestergaard til DOI.dk.

Borgmester Niels Jørgen Pedersen (V), der i 2019 var viceborgmester og sad i økonomiudvalget og må have haft kendskab til risikovurderingen. DOI.dk har forgæves forsøgt få en kommentar til, om borgmesteren husker risikovurderingen og om den har noget med forholdene at gøre, der kan være ansvarspådragende.

DOI.dk har ligeledes forgæves forsøgt at få en kommentar fra forhenværende havnedirektør Niels Clemensen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125